Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Július 21. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Békéscsabaiak az olimpiákon

Békéscsabaiak az olimpiákon

2010 októberében, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban nyílt meg a Békéscsabaiak az olimpiákon című sporttörténeti kiállítás.

A békéscsabai kötődésű sportolók, sportvezetők, edzők, kapitányok történetét feldolgozó tárlatot az elmúlt időszak alatt több, mint 2100 látogató tekintette meg. A kiállítás most az Ibsen Házban tekinthető meg.

A londoni olimpia jó apropót kínál arra, hogy a kiállítás újra „érdekessé” váljon, ismételten megnézzék azok, akik már látták, s megtekintsék azok is, akiknek a városi sportcsarnokban nem volt rá lehetősége. A sportcsarnokból szinte teljes egészében „átköltözött” a tárlat az Ibsen Házba, ugyanakkor a két helyszín közötti különbségek miatt az elrendezés, a megjelenítés más lett.

A 2010-ben megnyitott kiállítási anyag aktualizálása, kiegészítése a londoni olimpiát követően történik meg, ennek ellenére a tárlaton számtalan érdekes és fontos információhoz juthatnak hozzá az érdeklődők, és egyedi relikviában gyönyörködhetnek.

A kiállítás elrendezése: a sportpályafutásokat, élettörténeteket feldolgozó táblák az Ibsen-ház belső udvarának árkádjai alatt olvashatóak. Az Ibsen-könyvtár (volt Ibsen-kávéző) ad helyet az 1912 és 2004 közötti olimpiákon részt vett sportolók relikviáinak, illetve mutatja be a Magyar Olimpiai Bizottság békéscsabai delegáltjait (Christián László, Vantara János, Araczki János, Medovarszki János, Fábián István, Dankó Béla és Vantara Gyula).
Az Ibsen-étteremben a legutóbbi (2008-as pekingi) olimpia békéscsabai kötődésű sportolóinak, valamint az edzőként, szövetségi kapitányként kijutott sportszakembereknek a tárgyai, relikviái láthatóak. Az Ibsen-étterem különterme pedig az öt olimpiai bajnokunk egyedi értekeit rejti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt