Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 03. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bélsejtekben rejlik a cukorbetegség gyógymódja?

Bélsejtekben rejlik a cukorbetegség gyógymódja?

A bélben található sejtek ígéretesek lehetnek a cukorbetegség gyógyításában, a kutatók ugyanis képesek voltak átprogramozni ezeket a sejteket annak érdekében, hogy azok inzulint tudjanak termelni - írja a kare11.com.

A Columbia Egyetem Orvostudományi karának kutatói rámutattak, hogy a bélsejtek, a vékonybélben található apró sejtek képesek inzulint termelni és hatékonyan tudják szabályozni a vércukorszintet. Minderre úgy képesek, hogy egyszerűen kikapcsolják az említett sejtekben található FOXO1 nevű gént.

Amint egy megfelelő gyógyszert kifejlesztenek ennek a génnek a kikapcsolására, a kutatók valószínűleg az inzulinnal együtt fogják azt tesztelni. Amennyiben annak hatása bebizonyosodik, valószínűleg kevesebbszer kell majd inzulint alkalmazniuk az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.

Előbb egereken, majd laboratóriumi körülmények között emberi sejteken tesztelték a módszert, s a kutatók szerint mostantól kezdve még két évig tarthat a megfelelő gyógyszer kifejlesztése, amit azután fognak embereken, klinikai vizsgálat során tesztelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során