Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. Február 01. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Betörőktől rettegnek a kertvárosiak

Betörőktől rettegnek a kertvárosiak

A lakók félnek, hogy bármikor rájuk törhetik az ajtót.
Csak nagyon pici túlzással fogalmazott az egyik lakos úgy, „naponta betörnek valamelyik házba". A hír6 által megkérdezett Kaposvári László lakókörnyezetéről, a békéscsa

A legutóbbi békéscsabai közgyűlésen Szente Béla képviselő egy olyan levelet olvasott fel, amelyet tizenhat, egymástól nem messze lakó család írt alá. Ebben arra kérik az önkormányzatot, tegyen lépéseket, gyakoroljon hatás az illetékesekre annak érdekében, hogy megszűnjön az a betöréssorozat a Dobozi utca környékén, ami hetek óta rettegésben tartja az itt lakókat. (A szóbeszéd szerint, Hanó Miklós alpolgármester házába is betörtek - bár ez esetben, ismerve az alpolgármester alkatát, inkább a betörőnek kellene rettegnie.)
A nyomozással kapcsolatban megkerestük Albert Istvánt, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét. Kijelentette, a betöréssorozat zöldövezeti, kertvárosi családi házakat érint, de ezek nem a tanyavilágban található területek. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, a nyomozás érdeke miatt nem sok információval szolgálhatott. Lényegében megerősítette, hogy keresik az elkövetőt, vagy elkövetőket, s azt is elmondta, arra a területre jobban összpontosítanak, ahol a bűncselekmények voltak. Visszatérően ellenőrzik a helyszínt és az összes lakossági bejelentésre azonnal indulnak.


A biztonsági zárral, esetleg kereszthevederrel ellátott bejárati ajtó nehezebben törhető fel

Albert István felhívta a figyelmet arra, hogy a lakók minden esetben csukják, zárják a nyílászárókat, mivel sok esetben az elkövető csak az előszobába lép be, az ott található értékeket felkapja és máris menekül. Megoldás lehet egymás figyelése, az idegen, ismeretlen autók rendszámának felírása, az egyedi ismertetőjegyek megfigyelése. Sokat segíthet a riasztórendszerek használata is, akár hangos, akár csendes riasztó bekötése.


A Dobozi úti kiraboltak és még ki nem raboltak képviselője, Kaposvári László egészen másként látja a helyzetet. Véleménye szerint a minimálisan elvárható feladatukat sem teljesítik a rendőrök, méghozzá azt, hogy közbiztonságot biztosítsanak. Az elmúlt másfél hónapban mindennapossá váltak a betörések a környéken, mint mondta, volt úgy, hogy naponta jöttek a rendőrök helyszíni szemlére. Persze az elkövetők azóta sincsenek meg, a lakók pedig rettegnek, hogy melyik ház lesz a következő. Kaposvári László éjszakánként reflektorral pásztázza a Meteor utcát, hogy lát-e valami gyanúsat.

A szomszédok is odafigyelnek egymásra, de Kaposvári László véleménye szerint nem ez a megoldás. Az is átmenetileg javítja csak a helyzetet, hogy a polgárőrök rendszeresen ott járőröznek. Ez azonban valószínűleg csak addig tart, ameddig az önkormányzati képviselő, Szente Béla által, a képviselői keretéből üzemanyagra felajánlott százezer forint.

A pénzről szólva: Albert István úgy nyilatkozott, tízezer forinttól milliós nagyságrendig terjed a betörési érték. Kaposvári László viszont konkrétan fogalmazott: az egyik házból sportfelszerelést, sportruházatot, a másikból műszaki cikkeket, például plazmatévét vittek el. Kicsit úgy tűnik, tematikusan felépített „értékbeszerzésről" van szó, de az elkövetők (Kaposvári szerint biztos, hogy legalább két betörő dolgozik együtt, hiszen a plazmatévét egy ember nem tudta volna pillanatok alatt berakni egy autóba és meglépni vele.) lényegében mindent visznek, ami mozdítható.


Jelenleg még attól rettegnek a környéken élők (az elkerülő út külső és belső szélén lakó nagyrétiek, Béke-kertiek, VI. kerületiek), hogy betörnek hozzájuk. A közhangulat viszont egyre forr, s félő, egyszer egy lakó szembetalálkozik a betörővel, vagy betörőkkel. Akkor ki és mitől fog rettegni?

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.