Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Június 25. 08:40, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Bezártak két párizsi iskolát a fertőzés megjelenése miatt

Bezártak két párizsi iskolát a fertőzés megjelenése miatt

Bezártak két párizsi általános iskolát elővigyázatosságból, miután koronavírusos eseteket tártak fel, de járványgóc nem alakult ki egyik helyen sem

- közölték szerdán a francia egészségügyi hatóságok alig két nappal azután, hogy ismét kötelezővé tette a kormány a bejárást az iskolákba a július eleji tanévzárásig.
Kedden a fővárosi 12. kerületben található, 180 tanulót fogadó Lamoriciere iskolát "elővigyázatosságból" zárták, miután három Covid-19 fertőzéses esetet tártak fel, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy gyerekek vagy pedig tanárok koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak.

A hatóságok szerint miután a három esetet június eleje és hétfő között tárták fel, nincs szó járványgócról. A bezárás addig van érvényben, amíg az egészségügyi vizsgálatok le nem zárulnak, és a hatóságok nem döntenek a további szükséges intézkedésekről. Egy másik általános iskolát, a 4. kerültben található Renard-t szerda délelőtt zárták be, miután a kétszáz tanulót fogadó intézményben egy fertőzöttet találtak. Az iskola nem nyit meg július 7. előtt.

A regionális hatóságok szerint nem tudni több olyan iskoláról a párizsi régióban, ahol kimutatták a Covid-19 fertőzést.

A párizsi Pasteur Intézet eközben szerdán a harmadik tanulmányt adta ki az első franciaországi járványgócról, a Párizshoz közeli Crépy-en-Valois-ról, amely azt bizonyítja, hogy a kisiskolásoknál a betegség enyhe tüneteket vált ki, és a gyerekek kevéssé fertőznek.

"A kisgyerekeknél a SARS-CoV-2-vírus okozta betegség lefolyása inkább tünetmentes, vagy kevés és enyhébb tünetet (hasmenés, fáradtság) produkál, és nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyerekek iskolai környezetben továbbadják a betegséget" - olvasható a MedrXiv.org. portálon megjelent cikkben. A kutatók a járványgóc iskolái tanulóinak és a velük kapcsolatba került embereknek, szülőknek, hozzátartozóknak, tanároknak és egyéb iskolai dolgozóknak a vérében vizsgálta az antitestek jelenlétét, és ez alapján vont le követeztetéseket.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: kedd estig 29 720-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten harminc alá csökkent a napi halálozások száma. Kórházban még 9 491 beteget ápolnak, közülük 682-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az április eleji tetőzéskor tízszer ennyi fertőzöttet ápoltak az intenzív osztályokon. A járvány kezdete óta 161 267 fertőzöttet regisztráltak, és még kedden is 517 új esetet tártak fel, de a járványügyi korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldása óta nem kapott új erőre a fertőzés, a kórházi kezelésre szorulók száma egyenletesen csökken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése