Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 09. 17:09, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Botka: őszre áll össze az MSZP választási programja

Botka: őszre áll össze az MSZP választási programja

Az MSZP tovább folytatja programalkotó munkáját, amelynek végén, idén ősszel állhat össze a párt 2014-es választási programja - mondta Botka László, a szocialisták választmányi elnöke a testület szombati budapesti ülése után sajtótájékoztatón.

Botka László hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy minél több szervezettel egyeztessék elképzeléseiket, mivel egy "széles körű, programalapú szövetséget" kívánnak létrehozni a választásokra. A szocialista politikus azt mondta, mindenkivel hajlandók együttműködni, akik elkötelezettek abban, hogy egy "európai demokratikus kormány váltsa fel a mostani hatalmat".
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kifejtette: a választmány áttekintette a Szövetség a változásért nevű ellenzéki egyeztetés tapasztalatait, és arra jutottak, komoly esély van a megegyezésre, az abban részt vevő szervezetek ugyanis szinte teljesen egyetértettek a legtöbb közjogi kérdésben. A pártvezető emlékeztetett, a huszonhárom témában tervezett tárgyalássorozat eddigi tizenkét fordulójában hat témáról egyeztettek, így például a közjogi mellett oktatási és nemzetpolitikai célkitűzésekről is. Mint mondta, márciusig nyolc új témában folytatódnak a megbeszélések, és egyebek mellett szó lesz a közbiztonságról, az agrárügyekről, valamint az állam szerepéről is.
Mesterházy Attila kérdésre válaszolva közölte, a következő hetekben megvizsgálják, miként teremthető elő a felsőoktatásból 2010 óta kivont 50-60 milliárd forint, ennek eredményeként pedig nem kizárt, hogy tandíjmentes felsőoktatásra tesznek javaslatot 2014-ben.
Botka László emellett külön kitért a kormány rezsicsökkentésére. Kiemelte, elfogadhatatlan, hogy mára az átlagjövedelemmel rendelkezők is fizetésük több mint harmadát költik rezsire, azonban szerinte a kormány rosszul kezeli a problémát. A politikus igazságtalannak nevezte, hogy a magasabb rezsit fizetők nagyobb állami támogatást kapnak, ráadásul szerinte a csökkentést a lakosság fizeti meg, mivel a nagyfogyasztói energiaárak rezsicsökkentéssel párhuzamos emelése drágítja a mindennapi fogyasztási termékeket és szolgáltatásokat. Az MSZP választmányi elnöke hozzátette: a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj csökkentése az önkormányzatokat sújtaná, veszélyeztetve ráadásul több, a közelmúltban uniós támogatással végrehajtott fejlesztést.
Botka László szólt arról is, hogy a választmány ülése elején üdvözölte és támogatásáról biztosította az éhségmenet résztvevőit, akik szerinte akciójukkal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az Orbán-kormány több százezer nehéz sorsú embert taszított kilátástalan helyzetbe.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk