Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 21. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: Pécsi STOP / azta.hu / klte.hu

Búcsú a bádogtól - ehető lesz az üdítős doboz?

Búcsú a bádogtól - ehető lesz az üdítős doboz?

Azt már tudjuk, hogy a McDolnald's menü hónapok után sem romlik meg, de most már le is öblíthetjük egy jó kis ehető dobozú műanyag üdítővel a sajtburgert. Desszertnek pedig ott van az ehető papír a tortán.

Fénysebességgel járta körbe a világhálót nemrég a videó a romolhatatlan McDonald's menüről. Az étel az idő múlásával nem hogy bűzlött volna, egyre szagtalanabbá vált, és mind inkább a műanyag, fényes hatást keltette.

Franciaországban egy környezettudatos társadalom igénye miatt fejlesztették ki az ehető üdítős dobozt. A koncepció az, hogy az eddigi fém és üveg palackok helyett egy különleges műanyag dobozban tárolnánk az italt, ami ha kiürül, egyszerűen csak meg kell enni a palackot. "Ezek egy bizonyos alga bázisán létrehozott anyagból készülnek olajszármazékok felhasználása nélkül, és csokoládé ízűek, hogy legyen kedve a kedves vevőnek a göngyöleget lenyelni" - olvashatjuk az azta.hu oldalon.

Az első prototípust François Azambourg francia formatervező mutatta be az érdeklődő publikumnak. A találmány egyik hátránya, hogy az eddig kezdetleges palack külső burka túl lágy, de a tudós team egyik tagja, David Edwards, a Harvard egyetem professzora, azt ígéri, egy éven belül tökéletesítik az állagot, piacképessé teszik a terméket.

"Az ehető műanyagok az élelmiszerek csomagolásából eredő hulladékok képződéssel kapcsolatos környezetvédelmi problémák egy részét enyhítenék. Például egy zellercsomag borítását, ha ehető műanyagból készítenék, eldobás helyett egyszerűen meg lehetne enni a zellerrel együtt. Vagyis szervezetünk egyféle hulladékfeldolgozóvá is válna ezzel"- tudhatjuk meg a klte.hu oldalról.

Alkalmi tortákon sokszor láthatunk élethű képeket az ünnepeltről. Ahhoz, hogy ilyen hiteles legyen a látvány, ehető tintával nyomtatnak egy papírra, amit később a tortára illesztenek. A papír réteget nem kell leszedni a süteményről, ugyanis tulajdonképpen maga a papír is egy ehető, ostyaszerű, ízetlen lap.

A környezetvédelem fontossága mellett praktikus okok miatt is gondolkodnak a kémikusok az ehető műanyagok készítésén. Ilyen például, hogy a fagylalt tölcsér elveszíti ropogós állagát, mire megennénk azt. Erre azt találták ki, hogy létrehoznak egy olyan ehető polimert, amely a tölcsért bevonja egy szinte észrevehetetlen réteggel, megakadályozva a fagylaltból átszűrődő vízmolekulák kellemetlen hatását.

Pécsi STOP / azta.hu / klte.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.