Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Február 02. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Bűneink, szenvedélyeink

Bűneink, szenvedélyeink

Boros Béla karikatúra-kiállítása az orosházi művelődési központban.
Mennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? Ugye, csaknem mindenki ismeri ezt a Hofi Géza által örökbecsűvé tett fordulatot. Mi meg tudjuk mondani, mi harminc. Ennyi karikat

Hétfőn délután, amikor az érintettek és az érdeklődők megérkeznek a Békés Megyei Hírlap díjátadó ünnepségére, már látható lesz az orosházi Petőfi Művelődési Központ előcsarnokában Boros Béla karikatúrista kamaratárlata. (Az ünnepségen az év legjobb Békés megyei sportolóinak adnak át díjakat.) Ezúttal a drog, a dohányzás, az alkohol és AIDS ellen „felszólaló", illetve az idősek ellen elkövetett bűncselekményekre figyelmeztető karikatúrasorozatokból kapunk ízelítőt.


Az első kábítás

Mindkét témakör szorosan illeszkedik a társadalom és a rendőrség megelőzési törekvéseihez. Boros Béla ez irányú munkásságának nagy erénye, hogy olyan kérdéseket (és válaszokat) képes befogadhatóvá tenni az emberek (köztük hangsúllyal a fiatalok) számára, melyet eddig többnyire csak didaktikusan, mereven és kioktatón fogalmaztak meg számunkra. Ha valaki egy „görbe tükörrel" a kezében veszi szemügyre e képeket, a humor révén nagy természetességgel juthat el a lényeg felismeréséig. Ráadásul Boros Béla képi nyelvezete olyan, melyet szerte a világon megértenek... Ezt onnan lehet tudni, hogy felnevetnek a szemlélődők.


Kokóra

Ezek a kiállítási anyagok (hol ilyen kamaratárlatokon, hol teljesebb bemutatókon) már eddig is sokfelé megtekinthetőek voltak. Ahogy tudjuk, az egyik orosházi iskola máris „lecsapott" a mostani lehetőségre: tanulóik okulására elviszik a képeket a tanulóikhoz. Ezért az éppen Gyuláról érkező képek a PMK-ban csak néhány napig leszek megtekinthetők.


Négyet egycsapásra

A kiállításon ezúttal a száznál több „DADA"-karikatúrából és az idősöket veszélyeztető bűncselekményekre figyelmeztető ötvenvalahány karikatúrából 15-15-öt tekinthetünk meg.


Udvarlás

Kiss A. János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: