Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Szeptember 07. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: IBSEN Ház

Büszke vagyok a nagyszüleimre/unokáimra videópályázat

Büszke vagyok a nagyszüleimre/unokáimra videópályázat

Milyen haszna van két emberöltőnyi korkülönbségnek? Erről a leghitelesebben a nagyszülők és az unokák mesélhetnének.

Mi azt szeretnénk, ha mozgóképen elevenedne meg az a fajta generációk közti tapasztalatcsere, ami a nagyszülők és unokák közti bensőséges viszonynak a sava-borsát adja! Nagyszülők és unokák mini-filmjeit várjuk arról, hogy ők miért büszkék gyermekeik gyermekeire, illetve szüleik szüleire!
A Generációk közötti együttműködés nemzetközi éve számos, a különböző korosztályok közötti aktív tevékenység kezdeményezése, egymás támogatásának számos jó gyakorlata mellett figyelmet kell, hogy fordítson a generációk közötti érzelmi kapcsok, kötődések erősítésére is. Ezt leginkább családon belül, a nagyszülők és unokák kapcsolatának kibontásával, sokrétűbbé tételével érhető el. Tudatosítani, erősíteni kell a fiatalokban, hogy a nagyszülők nem csupán segítségre, támogatásra, gondozásra szoruló idős emberek, hanem olyan tudás és emberi értékek birtokosai, amelyek számukra is nélkülözhetetlenek, példaértékűek. És persze éppen ilyen fontos, hogy a nagyszülők se az otthon semmit sem segítő, a tanulásért nem lelkesedő, csak a szórakozást kereső fiatalt lássák unokájukban, hanem azt az ifjú embert is, aki segíthet nekik megérteni a felgyorsult világot, felvenni annak ritmusát, megtanulni, használni legkorszerűbb eszközeit. Ez a tanulási folyamat valóban egy életen át tart, hiszen életünk egyik felében átveszünk ismereteket, a másik felében átadunk tapasztalatokat, tudást. Nem jár bizonyítvánnyal, de az értéke minden diplomáénál nagyobb.

Ennek a gondolatnak a jegyében a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus pályázatot hirdet mini filmek készítésére, melynek témája: Büszke vagyok a nagyszüleimre illetve Büszke vagyok az unokámra.

A pályázat célja, hogy a filmek segítségével az unokák elmondják: nagyszüleik melyik cselekedete, tulajdonsága, speciális tudása, életének melyik fontos eseménye, története az, amelyre ő is büszkeséggel tekint, amelyről barátainak is szokott mesélni, amelyet szeretne megtanulni, másoknak megmutatni.

A nagyszülők meséljék el, hogy unokájuk eddigi eredményei, tervei, tulajdonságai, tettei közül melyek azok, amelyek miatt büszkén mesél róla másoknak, és amelyek miatt bízik a fiatal boldog és sikeres pályafutásában, életében.

A pályázatot két kategóriában hirdetjük meg:

Első kategória: Büszke vagyok a nagyszüleimre
Második kategória: Büszke vagyok az unokámra

A pályázaton résztvevők az első kategóriában 30 év alattiak, a második kategóriában 50 év felettiek lehetnek.

Pályázati tudnivalók:

A filmek készülhetnek kamerával, digitális fényképezőgéppel vagy kamerás mobillal.

Terjedelmük nem lehet hosszabb 3 percnél.

A téma feldolgozásának módja szabadon választható, lehet interjú, vallomás, dokumentum-film, játékfilm, stb.

A beküldött alkotásokra szavazni lehet (közönség díj), illetve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus – együttműködő partnereivel – díjazza a kuratórium által legkiválóbbnak ítélt pályamunkákat.

A közönség díjra csak azok a kisfilmek pályázhatnak, amelyek szerzői hozzájárulási nyilatkozatot mellékelnek.

Részletes pályázati kiírás (letölthető dokumentum).

A pályázattal kapcsolatos információkért Terbe Rezső informatikushoz fordulhatnak:
terber@mmikl.hu, +36-30-832-3248

A kisfilmeket avi vagy mpeg formátumban postai úton CD vagy DVD lemezen, illetve a www.youtube.com oldalra feltöltött linkkel (Tárgy: Büszke vagyok a nagyszüleimre/Büszke vagyok az unokámra) kérjük elküldeni a terber@mmikl.hu e-mail címre.

Mindkét beküldési mód mellett kérjük, szíveskedjenek a kinyomtatott Nyilatkozatot* elküldeni a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus címére.

Beérkezési határidő: 2012. szeptember 21.

Postai cím:
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
1011 Budapest, Corvin tér 8.

A borítékra kérjük ráírni: Büszke vagyok a nagyszüleimre/Büszke vagyok az unokámra

Forrás: http://www.mmikl.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.