Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 14. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Cigit és szeszt is kaptak a tinik

Cigit és szeszt is kaptak a tinik

A felkeresett üzletek és vendéglátóipari egységek felében kiszolgálták szesszel, vagy cigarettával a 18 év alatti próbavásárlókat.

Ez derült ki az önkormányzat, a fogyasztóvédelem és a rendőrség közös akcióján, melyről csütörtökön tájékoztatták a sajtó képviselőit.

A békéscsabai közgyűlés időről-időre beszámolót kap arról, miként sikerül érvényt szerezni a városban a gyermekvédelmi törvényben meghatározott szabályozásoknak.
- A legutóbbi beszámoló alkalmával az egészségügyi bizottság két határozati javaslatot fogalmazott meg. Egyrészt felkérte a jegyzőt, hogy a fogyasztóvédelemmel közösen folytassanak célellenőrzést a helyi üzletekben, vendéglátóipari egységekben arra vonatkozóan, kiszolgálják-e dohánytermékkel, szeszes itallal a 18 év alatti fiatalokat. A másik felkérés arra irányult, vizsgálják meg, milyen jogszabályi háttere van jelenleg egy olyan helyi rendeletnek, mely a fiatalkorúak éjszakai tartózkodását szabályozná a szórakozóhelyeken – vázolta fel az akció előzményeit dr. Burai Mihály. Az önkormányzat közigazgatási osztályának vezetője az utóbbi felvetés kapcsán arról számolt be, hogy nincs lehetőség a korlátozó, helyi rendelet bevezetésére. Mint mondta, hasonló próbálkozásra volt már példa hazánkban, ám az ombudsman erről kimondta, hogy az európai normákkal összeegyeztethetetlen. Egy ilyen tiltás ugyanis egyrészt korlátozná a fiatalok önrendelkezéshez való, másrészt a szülők neveléshez való jogát.
- A Békés Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az önkormányzattal és a helyi rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve augusztus 31-én és szeptember 1-jén lényegében véletlenszerűen választotta ki azokat üzleteket, ahol fiatalkorú próbavásárlókkal végeztek ellenőrzést – ezt már Szebegyinszkiné Uhrin Mária kirendeltség-vezetőtől tudtuk meg. A szakember azt is elárulta, hogy összesen 12 helyen jártak, s 6 alkalommal találkoztak szabályszegéssel. Hétből két egységben kiszolgálták szeszes itallal a fiatalokat, s négyből négy helyen gond nélkül vehetett cigarettát a 18 évesnél fiatalabb próbavásárló. A szabályszegőket meg kell büntetni a hatóságnak, mérlegelési lehetőségü nincs. A bírság alsó határa 15 ezer forint, de súlyosabb esetekben akár az üzlet időszakos bezárására is sor kerülhet.
Tóth Zoltán alezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy hozzájuk is sok bejelentés érkezik, miszerint hétvégenként, éjszaka fiatalok zavarják meg a belvárosban élők nyugalmát hangoskodásukkal.
- Munkatársaink megteszik a szükséges intézkedéseket, de a viselkedési normákat a családban, a szülőktől tanulhatják meg a gyerekek, ezt nem tudja a hatóság pótolni.

A közelgő Garabonciás Napok ideje alatt fokozott figyelmet fordítunk a közrend megtartására és persze a fiatalok védelmére is – hallhattuk az alezredestől, aki hozzátette: a hatóságok szándéka szerint a boltok, kocsmák visszatérő ellenőrzésére is lehet számítani a közeljövőben.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben