Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 23. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Békéscsabai Hírek

Csaba Gyöngye Kulturális Központ lesz az IfiHáz új neve

Csaba Gyöngye Kulturális Központ lesz az IfiHáz új neve

Információim szerint mintegy százan szavaztak az új kult-intézmény nevére.

Az előzményekről tudható, hogy Vantara Gyula polgármester a nemrégiben a Derkovits sor 1. szám alatti épületcsonkban tartott bokrétaavató ünnepen jelentette be: úgynevezett névszavazást tartanak, hogy a “polgárok” dönthessék el mi legyen az új kulturális komplexum neve. Frissnek mondható, ámde egyelőre meg nem erősített információim szerint a Csaba Gyöngye Kulturális Központ lett a befutó. Ezt az elnevezést tudtommal a Polgármesteri Hivatal illetékes osztálya is támogatja.

A május végéig szavazatokat váró kiírásban szerepelt még – lehetséges elnevezésként – a Schéner Mihály KK, a Csík Ferenc KK, a Munkácsi Mihály KK, a Pátkai Ervin KK, a Rábai Miklós KK és a jelenlegi elnevezés: a Békéscsabai KK is.

Elidőzve kicsit a közel 100 voksoló által választott név gyökerén, mindjárt a szőlőnél és a Csabagyöngye nemesítőjénél, Stark Adolfnál lyukadunk ki. (Nem tévesztendő össze a mosodásról és az ő csapatáról szóló örökbecsű filmklasszikussal!) Az erősen “savankás”, vagyis szakszóval markáns ízű végtermék (bor) nem tartozik a legkedveltebb fajták közé, azonban maga a növény rendkívüli ellenállóképessége igen kelendővé tette a szőlőnemesítők körében. Pároztatva egyéb fajtákkal olyan ellenálló, igénytelen mixet kaphatunk, ami még a legagresszívabb betegségekkel szemben is rezisztensnek mutatkozik.

Ezen a szemüvegen, illetve poháron át nézve máris értelmet nyer az elnevezés, hiszen a Békés megyei, szikesnek, betonkeménynek és olykor savanyúnak is mondható kulturális ugaron olyan tehetségek és nagyságok nevelkedtek – ne adj Isten nevelkednek -, akik országos-és Európai sőt, esetenként világszerte elvitték, elviszik a Dél-keleti szeglet jó hírét.

Zárszó.

Nekem személy szerint az IfiHáz megnevezés is tetszik, pedig nem is az előző rendszerben szocializálódtam… és azért előre elnézést kérek, ha egyszer-egyszer ezen a néven fogom szólítani az Agorának is majdan helyet adó régi-új kult-bázist. Jelen állás szerint októberre készülhet el az épületegyüttes és a következő év elején lehet majd ellepni.

A név, a címke tehát megvan, már csak tartalommal kell megtölteni, ezután lehet palackozni, aztán végül eladni. Mert a kultura árucikk, méghozzá igen kelendő árucikk.

Kovács Zsolt/Csaba Rádió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás