Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 21. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem 1000 fajt találtak egyetlen nap alatt Cserkúton

Csaknem 1000 fajt találtak egyetlen nap alatt Cserkúton

Egy nap alatt, egy négyzetkilométeren csaknem 1000 fajt - állatokat, növényeket, gombákat, köztük Magyarországon nagyon ritka fajokat - azonosítottak a kutatók a Mecsek lábánál fekvő Cserkúton a 11. Magyar Biodiverzitás Napok alkalmából; a később, műszeresen azonosítandókkal együtt 1700 lehet a Pécstől nyugatra fekvő településen talált fajok száma.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság hétfői közleménye szerint egy százfős nemzetközi kutatócsoport tagjai a fűszálaktól a levegőig mindent átfésültek a kijelölt területen. Az élőlények begyűjtésére kíméletes eszközöket használtak: például élvefogó csapdákat a kisemlősöknek, fénycsapdát az éjszakai lepkéknek, fűhálókat, valamint vákuumszívó csapdát a pókoknak. A madarakat távcsővel figyelték meg. Többek között nászrepülő darázsölyveket, színpompás gyurgyalagokat és egy hetven példányból álló hollócsapatot vettek számba.
Az átfésült területről előkerült egy Magyarországon nagyon ritka rovarfaj, a kétcsíkos hegyiszitakötő, amelyből több példányt is találtak, valamint a sárga gyapjasszövő, amely Európában veszélyeztetett lepkefaj. Mivel uniós védelem alatt is áll, azaz Natura 2000 jelölőfaj, megtalálása kiemelt jelentőségű.
Csabai Zoltán, a kutatócsoport Cserkúton lakó tagja már korábban észlelt itt egy olyan csíkbogarat, amelyet az 1900-as években írtak le utoljára, egyetlen Magyarországi élőhelyről.
A növények között értékes ritkaság volt a mediterrán vidéken honos védett dalmát csenkesz, amely a Mecsektől északra már nem fordul elő.
Az eddig azonosított fajok mellett számos olyan is van, amelyet nem lehet terepen azonosítani, mert mikroszkóp, vagy más laboreszköz szükséges hozzá. Ezeket a kutatók begyűjtötték, hogy később, megfelelő körülmények között meghatározhassák őket. A lista ennek köszönhetően még gyarapodni fog, a korábbi évek tapasztalatai alapján 50-60 százalékkal, tehát Cserkúton körülbelül 1700 fajra lehet számítani.
"Egy terület biológiai sokféleségnek felmérése fontos alapja a természetvédelmi munkának. Következtetni lehet belőle az adott terület ökológiai állapotára, ki lehet szűrni a védett fajokat, és az adatok ismeretében megalapozott természetvédelmi terveket lehet készíteni. Cserkút élővilágának feltérképezésével a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága is kap értékes információkat, hisz itt korábban nem volt még ilyen széles körű élővilág-felmérés" - idézi a közlemény Kovács Tibort, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökét, az esemény szervezőjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során