Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 10. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Csaknem egymillió adag frissítő oltást adtak be egy nap alatt Németországban

Csaknem egymillió adag frissítő oltást adtak be egy nap alatt Németországban

Ismét felgyorsult az új típusú koronavírus okozta betegség elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott frissítő oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint.

A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és a frissítő adagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán.

Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer - másodpercenként tíz - adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.

Szerdán a legtöbben a frissítő oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a frissítő oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába.

Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak - a SARS-CoV-2-fertőzésen igazoltan átesettek - mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.

Karl Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges a Covid-19 ellen védő oltásból.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten - a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője - szerint az omikron akár már januárban vészesen nagy teret nyerhet Németországban.

Ezzel kapcsolatban Karl Lauterbach a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: egyelőre arra kell törekedni, hogy az omikron a lehető legkésőbb terjedjen szét.

Ha nem sikerül megakadályozni, hogy a deltát felváltsa az új variáns, és kialakuljon egy "omikron hullám", akkor az oltott státuszt csak a frissítő oltással lehet majd megszerezni, "de ezen a hídon majd akkor megyünk át, amikor odaérünk" - mondta a legtekintélyesebb közegészségügyi szakpolitikusok közé tartozó miniszter.

A kormány adatai szerint legalább egy adag oltást a német lakosság 72,3 százaléka - 60,1 millió ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 69,3 százaléka - 57,6 millió ember - rendelkezik. A frissítő adagot 20 százalék - 16,6 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 23 millióan vannak, a lakosság 27,7 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.