Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Június 15. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Csarnokot avattak a Csaba Metálnál - galéria

Csarnokot avattak a Csaba Metálnál - galéria

Példaértékűnek nevezte beszédében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt a tevékenységet, melyet a Csaba Metál Zrt-ben végeznek.

Mindez a cég új üzemcsarnokának csütörtöki avató ünnepségén hangzott el.


Fabrizio Centrone, a CIB Bank vezérigazgatója és Majoros Béla, a Csaba Metál vezérigazgatója a szalagátvágás pillanatában - a képre kattintva megtekintheti galéránkat (fotó: Such Tamás)

A Békéscsaba határában lévő telephelyen uniós támogatással, összesen 1,7 milliárd forintos beruházással épült fel a 4200 m2-es csarnok, melybe új gyártósorokat is telepítettek. A Csaba Metál Zrt. csúcsminőségű termékeket állít elő, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy partnerei olyan világmárkák beszállítói, mint a BMW, az Audi vagy a Mercedes.

A jelenleg is több mint 500 embert foglalkoztató, tavaly csaknem 8 milliárd forint árbevételt produkáló cég vezérigazgatója a csütörtöki csarnokavató ünnepségen visszaidézte az elmúlt húsz esztendő történéseit:

- Kezdetben, 1993-ban ugyanitt, de mindössze egy helyiségben tulajdonképpen egyedül készítettem az első öntvényeket, 1999-ben elindult a Csaba Metál Zrt. harminc munkatárssal, néhány százmillió forintos bevétellel. 2001-ben jelent meg az első autóipari vevőpartnerünk, s ez a beszállítási lehetőség nagy lendületet adott a fejlődésnek – mondta Majoros Béla.

Mint megtudtuk, 2004-ben mér 212 főt foglalkoztattak, éves árbevételük közel 2 milliárd forint volt. A következő évben indították el a szeghalmi fémszerkezet gyárat, ami 200 embernek adott munkát. A gazdasági válság hatásai a Csaba Metált sem kerülték el, 700 milliós árbevétel kiesést szenvedtek el, ám ez idő alatt is sikerült megőrizni a piacokat, vevőket, így 2010-re sikerült újra erőre kapni a cégnek. Érdekes, hogy éppen ebben az időszakban fejlesztették ki új buszukat, mely már látható Békéscsaba utcáin is, hiszen a Körös Volán Zrt. használja ezt a típust.

- Tavaly összesen 3011 tonna alumíniumot dolgoztunk fel, amely, ha 1 mm-es huzalt készítettünk volna, harmincötször érné körbe a Földet, illetve megfelel a Hold-Föld távolságnak oda-vissza kétszer – érzékeltette szemléletes példákkal a termelés volumenét a vezérigazgató.

Az avatóünnepségen a városvezetés képviseletében Kiss Tibor alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, s méltatta a sikeres vállalkozást:

- Öröm számunkra, hogy éppen egy békéscsabai telephelyű vállalkozás mutat példát kezdeményezőkészségből, tenni akarásból. A közel 2 milliárd forintos beruházás, az új csarnok, az új gyártósor siker a Csaba Metál Zrt. életében, és egyben siker nekünk, békéscsabaiaknak is. A közel húsz esztendős múlttal rendelkező cég magában hordozza mindazokat az értékeket, melyekre nekünk Békéscsabán, de Magyarországon is nagy szükségünk van. A Csaba Metál egy egyszemélyes családi vállalkozásból vált regionális szinten is meghatározó munkáltatóvá, és a mai beruházásával további hetven, új munkahelyet hoz létre.

Kiss Tibor utalt arra, hogy a városvezetés 2006 óta új gazdaságpolitikát vezetett be, amelynek alapja a jó kapcsolat és a partneri viszony az itt működő gazdasági társaságokkal.

- Törekszünk arra, hogy hosszú távú és gyümölcsöző együttműködés alakuljon ki a felek kölcsönös megelégedésére. Ehhez azonban az is alapvető szükséglet, hogy a cégek tájékoztassanak bennünket, döntéshozókat. Akkor is, ha jó hírrel szolgálhatnak, hiszen ezeknek mi is örülünk. Akkor is, ha bajba kerülnek, hogy segíthessünk, hogy megoldást keressünk a problémákra – jelezte az alpolgármester.

Kiss Tibor kiemelte: ez a csarnokavató sokaknak reményt adhat, lelkesíthet, cselekvésre késztethet, példaértékű mert azt mutatja, hogy működik a gazdaság, csak termelni, dolgozni kell, és akkor az eredmény nem marad el.

- Bízom abban, hogy tevékenységük követendő például szolgál a helyi vállalkozások számára is, és a nem is olyan távoli jövőben lesznek békéscsabai cégek, melyek hasonló módon tudnak majd fejlődni, terjeszkedni. Bepillantást kaptunk egy helyi sikertörténet legújabb fejezetébe. Egy olyan cég életébe, ahol ragaszkodnak az álmaikhoz és megvalósítják azokat – zárta gondolatait Békéscsaba alpolgármestere.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe