Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúcson a lakossági állampapírok, egyre több Szép-kártya és csökkenő reptérforgalom a Lapszemlében

Csúcson a lakossági állampapírok, egyre több Szép-kártya és csökkenő reptérforgalom a Lapszemlében

Rekordon áll a lakossági állampapírok állománya a gáláns kamat miatt. Miután azonban ezt az államadósság-kezelő visszavágta, visszaestek az értékesítési adatok - írja a Világgazdaság.

Az idén 10-13 százalékkal csökkenhet a budapesti repülőtér forgalma 2011-hez képest, miközben az átszállóforgalom 99 százaléka eltűnt a nemzetközi repülőtérről - tudta meg a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet mai lapszámából kiderül, hogy a Széchenyi-pihenőkártyák forgalma meghaladja az üdülési csekk korábbi forgalmát is, ezért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a belföldi turizmus élénkülését várja.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) e heti közlése szerint júliusban 72,2 milliárd forint értékben vásároltak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból, ezzel a lakossági állampapírok állománya 719 milliárd forintra nőtt, ami minden idők legmagasabb értéke. A lakossági állampapír-állomány növekedése ugyan örvendetes fejlemény, de túlságosan drágán a kisbefektetők felé sem éri meg eladósodnia az államnak, vélhetően ezért történt, hogy az ÁKK a hónap elején fél százalékpontnyit visszavett az igen magas kamatokból, és a KKJ-t már csak 7,5 százalékos kamattal kínálja. Ezzel párhuzamosan a Féléves Kincstárjegy (FKJ) kamatát is 7 százalékosra csökkentette. Bár ez még mindig magasabb az intézményeknek kínált hasonló futamidejű állampapírok bónuszánál, a keresletet a lakosságipapírok iránt érzékelhetően visszavetette. Az FKJ-nál a korábbiaknál is rosszabbul sikerült a kibocsátás, alig 90 millióforintnyi fogyott el az átárazott papírból - olvasható a Világgazdaságban.

***

Az első félév tapasztalataiból, a légitársaságok által bejelentett, illetve törölt járatok számából adódóan jutott arra a Budapest Airport (BA) Zrt. vezetése, hogy év végéig jelentős forgalomcsökkenés várható - nyilatkozta Hardy Mihály, a repülőteret működtető BA Zrt. szóvivője a Magyar Hírlapnak. Ezt vetíti előre, hogy a repülőgép-mozgások esetében húszszázalékos a visszaesés tavalyhoz képest, a forgalom a 2002 körüli szintre esett vissza. A diszkont légitársaságok részaránya az utasforgalomból a tavalyi 26-ról idén júliusra 53 százalékra emelkedett. A Malév leállása leginkább az átszállóforgalmat vetette vissza: míg korábban napi 2500-3000 átszálló utas fordult meg a repülőtéren, ezen a héten volt olyan nap, amikor 24 ilyen utas érkezett Budapestre. Az átszállóforgalmat szinte kizárólag a Malév bonyolította, hiszen a légitársaság járataival érkeztek utasok döntően a Balkánról, illetve Dél-Európából, s a kontinens északi és nyugati régióiba, illetve tengerentúli célállomásokra tartottak.

***

Olyan gyorsan bővül a Szép-kártyák forgalma a szállodákban és más szálláshelyeken, hogy meghaladja az üdülési csekk korábbi forgalmát is - írja a Magyar Nemzet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elemzésére hivatkozva. A szövetség közleményében felhívja a figyelmet, hogy az üdülési csekknek meghatározó szerepe volt a szállodák forgalmának alakulásában. A kártyákat működtető három pénzintézet, az OTP, a K&H és az MKB eddig több mint 700 ezer Szép-kártyát bocsátott ki, ezekkel a tulajdonosok már több mint 19 milliárd forint értékben fizettek. Július végéig a Szép-kártyákra összesen 50 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.