Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 17. 18:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Dagesztánból és Azerbajdzsánból is érkeznek küldöttek az idei Kurultajra

Dagesztánból és Azerbajdzsánból is érkeznek küldöttek az idei Kurultajra

Dagesztánból és Azerbajdzsánból is érkeznek küldöttek a Bugacon augusztus 11. és 13. között megrendezendő Kurultajra, amely a hun-türk tudatú népek legnagyobb találkozója és hagyományőrző fesztiválja.

A Kárpát-medence magyar hagyományőrzői, valamint a kazahsztáni madjar törzs képviselői mellett az összes hun-türk tudatú nép képviselteti magát a harmadik alkalommal Magyarországon megrendezett fesztiválon - hangzott el kedden, a Kurultaj budapesti tájékoztatóján.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az esemény fővédnöke kifejtette: nagy örömére szolgál, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy ilyen jelentőségű hagyományőrző fesztivál évről-évre képes megtartani és növelni programjainak színvonalát. Az alelnök rámutatott arra, hogy a hun, türk és rokon tudatú népek törzsi gyűlése olyan kincs, amellyel értékteremtő módon kell gazdálkodni. Az eseményre érkező küldöttségeket Lezsák Sándor a parlamentben is vendégül látja.
Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője elmondta: az előző évekhez képest idén újdonság lesz, hogy nemcsak az összes hun és türk tudatú nép küldi el képviselőit Bugacra, hanem Dagesztánból és Azerbajdzsánból is érkeznek avar hagyományőrző küldöttek. "Nagyon komoly háttérmunka folyik a népek összefogása kapcsán: régészek, antropológusok, történészek és néprajzkutatók együttes munkájának köszönhetően a tábor, a kiállítások és a programok egytől egyig a történelem hiteles bemutatására épülnek, így a fesztivált nemcsak élvezni lehet, de élő történelemkönyvként is szolgál majd a látogatóknak" - fejtette ki a szervező.
A Turán Szövetség meghívására 111 csapat érkezik a bugaci ünnepre, amely Bíró András Zsolt szerint az ázsiai lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy valódi, nagy törzsi gyűlés lesz. A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít közös emléket, valamint keresi az összekötőkapcsokat a rokon népek között.
A már megszokott programok mellett az idén egy új "ősök sátra" is helyet kap a táborban, ebben Kazahsztánból érkező, ázsiai vonatkozású emlékeket is láthatnak az érdeklődők a másik sátorban bemutatott szkíta, hun, avar és honfoglalás kori leletek mellett.
Szakrális programok, tudományos előadások és úti beszámolók, népzenei bemutatók, gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint szombaton este a Kárpátia zenekar is koncertet ad a helyszínen.
Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány alapítója beszámolt arról, hogy 2006-ban egy magyar-kazah kutatócsoporttal felkeresték a kazahsztáni Torgaj vidékén élő 3000-3500 fős madjar törzs tagjait, akik az üzbegisztáni madjar törzs tagjaival együtt szintén részt vesznek az idei Kurultajon.
Az augusztusi hagyományőrző találkozót harmadik alkalommal rendezik meg. Először 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, 2010-ben Bugacon volt a találkozó. A 2010-es rendezvény három napján csaknem 150 ezer látogató tekintette meg a hagyományőrzők bemutatóit, a szervezők elmondása szerint idén csaknem kétszer ennyi résztvevőre számítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.