Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyeztetés az olcsó import tej ellen

Egyeztetés az olcsó import tej ellen

A Földművelésügyi Minisztérium szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak és a magyar feldolgozóknak.

A tejágazatban tudatosan felépített, komoly együttműködés alakult ki elmúlt években a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között - közölte a tárca sajtóirodája.

Az együttműködés eredményeképpen az elmúlt években folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a polcokon, bővült a hazai tejtermelés és nőtt a minőségi magyar tej értékesítése. Ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztériumhoz is eljutott az olcsó importtej mennyiségének elmúlt hetekben történt hirtelen növekedéséről és az erre megfogalmazott termelői reakciókról szóló hírek, ezért a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselőivel közösen áttekintette a kialakult piaci helyzetet, a jelenség megállításának lehetséges eszközeit.

A megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, továbblépésre pedig e lehetőségek kölcsönös értékelése után kerülhet sor.

A tárca álláspontja szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem.

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeinek védelmét meglévő eszközeivel azokkal szemben, akik a komoly erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt veszélyeztetik tevékenységükkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton