Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 15. 07:31, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Egymilliárdot kapnak a zöldség-gyümölcs termelők

Egymilliárdot kapnak a zöldség-gyümölcs termelők

A nemzeti és a közösségi forrást egyesítve, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) uniós engedéllyel idén 1 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyújt a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ-ek).

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödik a támogatás igénybevétele. A TÉSZek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a termelők alkuereje a multinacionális vállalatokkal szemben. Az Unió azokban a régiókban engedélyezi a nemzeti kiegészítést, ahol a TÉSZek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb, mint 20%. A támogatás nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.

A nemzeti támogatáshoz azok a TÉSZek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. A mintegy egymilliárd forintos forrást jelenleg 35 TÉSZ igényelheti. A támogatásból eredő előnyöket azok gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamely termelői szervezet tagjaként forgalmazzák. A forrás a TÉSZ-ek közös piaci fellépését is ösztönzi, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult – derül ki a vidékfejlesztési tárca közleményéből.

A TÉSZ-eknek, a támogatásuk alapjául szolgáló működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére