Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 27. 18:12, szerda | Belföld
Forrás: mti

Egyszerűbbé válik jövőre a kezességvállalás

Egyszerűbbé válik jövőre a kezességvállalás

Új mérföldkövet jelent a kezességvállalásban jövő januártól az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése.

Ez jelentősen egyszerűsíti az ügyintézést, hiszen a bankok saját maguk dönthetnek a garanciaintézmény bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük - közölte az MTI-vel Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

A Magyarországon egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal idén októberben kötött megállapodás teszi lehetővé - áll a közleményben.

Búza Éva, a társaság vezérigazgatója kiemelte: a portfoliógarancia konstrukcióra nagy volt az igény a kereskedelmi bankok részéről, így már a viszontgarancia megállapodás aláírását megelőzően nekiláttak az eljárások kidolgozásának.

A COSME nevű program keretében, mintegy 3500 hazai kis- és közepes vállalkozás (kkv) juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével. A program keretében akár egymilliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet.

A Garantiqa közleményében arra is kitérnek: a társaság kezességvállalási állománya a kkv-hitelezés bővülésénél is nagyobb ütemben, évi szinten csaknem 25 százalékkal nő. Ma már minden hetedik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásával jön létre - emlékeztetnek.

A Garantiqa kezességvállalása segítségével kihelyezett hitelportfolió volumene idén meghaladja a 670 milliárd forintot, 2021-re pedig az 1000 milliárd fölötti kihelyezés a cél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.