Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Együttműködésben az oktatás és a kultúra

Együttműködésben az oktatás és a kultúra

„Társadalmi céljaink középpontjában a közösség, a társadalmi szerepvállalás áll” – emelte ki Hammerstein Judit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára és Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben címmel tartott sajtótájékoztatót.

Hammerstein Judit az Iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) mutatta be, ami hét területen is végezhető, ezek közül a kulturális és a közösségi ágazat a népszerű. „A középiskolás diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi bizonyítvány kiadása előtt” – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzátette, hogy a kulturális intézmények hamar felismerték az iskolai közösségi szolgálatban rejlő lehetőségeket és felelősséget. Számos múzeum, könyvtár, levéltár, színház és közművelődési intézmény nyitotta meg kapuit a közösségi szolgálatot teljesítő diákok előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet (OFI) a kulturális területen végzett iskolai közösségi szolgálat eredményessége és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó pedagógiai célok érvényesülése érdekében munkacsoportot is létrehozott. A két szakterületen felhalmozódott tudás hívta életre Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, amely a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársakat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában.

A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének a kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába. „A fő cél az, hogy minden intézmény a helyi adottságokhoz és a saját elképzeléseihez, felkészültségéhez igazodó tevékenységeket szerezzen a közösségi szolgálat programjában. Az ajánlás részletes bemutatására a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor a témában rendezett műhelykonferencián, május 26-án” – mondta el Hammerstein Judit.

Kaposi József, Hammerstein Judit tájékoztatójának kiegészítéseként kiemelte, fontos, hogy a 21.század kihívásaira felkészült hallgatók kerüljenek ki az iskolákból és ebben fontos szerepe lesz az Iskolai közösségi szolgálat projektnek. Úgy gondolja, hogy az iskola és a kulturális szféra együttműködése folyamatos, nem pedig egy egyszeri.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk