Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Június 10. 08:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Elérte a Balaton vízállása a szabályozási szintet

Elérte a Balaton vízállása a szabályozási szintet

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.

Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen. (A szabályozási szintet a siófoki vízmércéhez viszonyítják, a tó átlagos mélysége 3,8 méter.)

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a mostani Medárd-időszakban jelentős csapadék érkezett a tóra és a vízgyűjtő területére is. Az elmúlt öt nap során Siófokon 50, Fonyód térségében 66, Keszthely térségében 24 milliméternyi, a Zala folyó felső vízgyűjtő területére 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott - tette hozzá.

A meteorológus rámutatott, a tó vízgyűjtőjére érkező esők, zivatarok még várhatóan hoznak egy-két centiméternyi vízszintemelkedést a következő napokban a befolyókon keresztül. A hétvégén még kialakulhatnak újabb záporok, zivatarok, de ezek területi átlagban már kevesebb csapadékot jelentenek, mint az eddigiek, hétfőtől pedig jelentősen csökken a csapadékhajlam a térségben - tette hozzá. Megjegyezte, a jövő hét végétől van arra esély, hogy ismét esősebbre fordul az időjárás.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint a 120 centiméter (+/- 6 centiméter) esetén nyitható meg a Sió-zsilip. A napokban az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint gépek lepték el a zsilip és a Sió-csatorna környékét, hogy a medrét rendbe tegyék.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, kinyitják-e a Sió-zsilipet, de az tudható, hogy több hajó - köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja - várakozik kellő vízeresztésre egy ideje, hogy eljusson a Balatonra a Sión keresztül. Vízügyi szakemberek korábbi tájékoztatása szerint 10-15 centiméternyi vízszintcsökkenéssel jár a tó számára a nagyhajók felhozatala a csatornán.

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során