Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 28. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Elhagyhatta a kórházat az első beteg, akit remdesivirrel kezeltek

Elhagyhatta a kórházat az első beteg, akit remdesivirrel kezeltek

Elhagyhatta a kórházat az első beteg akit remdesivirrel kezeltek - nyilatkozta az egyetem rektora kedden az MTI-nek.

Merkely Béla elmondta: eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a Semmelweis Egyetemen kezelt betegeknél, akiket a magyar gyártású remdesivir hatóanyagú készítménnyel kezelnek.

A beteg, aki elsőként részesült ebben a terápiában, már otthonában lábadozik - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az egyetemen 26 beteg kapta meg a gyógyszert, az intravénásan adott készítmény a vírus szaporodását akadályozza meg, így a szervezet le tudja győzni a fertőzést. A rektor úgy fogalmazott: a remdesivirrel kezelt betegeknél "nagyon optimisták vagyunk".

Azt mondta, a készítményt az oxigénkezelést igénylő betegek kapják, és az időben elkezdett gyógyszeres kezelés egyéb más terápiás lehetőségek mellett - vérplazmakezelés, kortikoszteroidok adása - tud segíteni.

Merkely Béla beszélt arról is, hogy a vírusfertőzésen átesett betegek esetében nemcsak az "akut szakasz" legyőzése a fontos, hanem a fertőzés okozta úgynevezett maradványtünetekre is oda kell figyelni.

A remdesivirrel kezelt betegek utánkövetése egy évig tart.

Merkely Béla kitért arra, hogy a remdesivir október 22-től rendelkezik az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) minősítésével. Hozzátette: feltételezhetően a remdesivir hatóanyagú készítmény megkapja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi engedélyét is a széles körű alkalmazáshoz.

A magyar betegeket négyes fázisú klinikai vizsgálatokba vonták be, amikor a szer biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálják - mondta Merkely Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.