Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 17. 14:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elhunyt Jon Lord, a Deep Purple billentyűse

Elhunyt Jon Lord, a Deep Purple billentyűse

Elhunyt Jon Lord, a legendás brit hard rock együttes, a Deep Purple orgonistája hétfőn. A halálhírt a család közölte. Jon Lordot a magyar közönség is jól ismerhette, többször koncertezett nálunk, legutóbb a tavalyi paksi Gastroblues Fesztivál sztárvendége volt.

A zenésznél tavaly augusztusban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, egy londoni klinikán érte a halál életének 72. évében.
Jon Lord a világszerte összesen több mint 100 millió lemezt eladott Deep Purple alapító tagja volt, Hammond-orgonájával meghatározta a banda hangzását. Társszerzője volt a zenekar egyik legnagyobb slágerének, a Smoke on the Water című dalnak.
A Deep Purple 1976-os felbomlása után a Whitesnake zenekarban játszott, majd szólókarriert csinált. Még tavaly is fellépett a Jon Lord Blues Project nevű formációjával, amellyel a paksi Gastroblues Fesztiválon is koncertezett. Azon kevés rockerek egyike volt, aki egész életműve során világossá tette, hogy a kőkemény ritmusok szeretete nem zárja ki őt a klasszikus zene híveinek sorából.
Jonathan Douglas Lord néven Leicesterben született, 1941. június 9-én, érdeklődését a zene iránt a családi zongorának köszönhette. Tinédzserként a dzsessz felé fordult, majd a rock és a blues következett. Tizenkilenc évesen színészi ösztöndíjat ajánlottak neki, de ő inkább a zenét választotta, dzsesszt és rhythm and bluest játszott klubokban és pubokban.
1963-ban csatlakozott egy bluesbandához és megvette első elektromos orgonáját. Játszott a Kinks bemutatkozó lemezén, miközben akkoriban a Ron Wood testvére, Art Wood által vezetett formációban volt hivatalos tag; ez a csapat háromévi küszködés és egy visszhangtalan album után oszlott fel.
Jon Lord 1968-ban a Roundaboutba került, amelyben már együtt játszott Ritchie Blackmore gitárossal és Ian Paice dobossal. Az időközben Deep Purple névre átkeresztelt együttes a Hush és a Kentucky Woman című dallal tette le névjegyét, ám 1969 közepén Rod Evans énekes és Nick Simper basszusgitáros otthagyta őket. Helyükre érkezett Ian Gillan a mikrofonok mögé és Roger Glover a basszusszekcióba: ezzel létrejött a hard rock történelmi fontosságú zenekara, a Deep Purple nagy felállása.
A billentyűs a szimfonikus vonalat favorizálta, és úttörő módon a Királyi Filharmonikusok társaságában fel is vettek egy általa írott versenyművet. A Concerto for Group and Orchestra sikeresnek bizonyult, de turnéra a hatalmas apparátus miatt nem indulhattak, így a projekt elhalt. A Deep Purple ezután Blackmore és Gillan nyomására a hard rock irányába mozdult el, és olyan klasszikus albumokkal örvendeztette meg a közönséget, mint az In Rock, a Machine Head és a Fireball, olyan klasszikus számokat adott elő, mint a Smoke on the Water, a Lazy vagy a Child In Time.
Idővel a belső feszültségek egyre nagyobbak lettek az együttesben; előfordult, hogy a tagok a színpadon verekedtek össze, amit a közönség szerencsére csak a show részének gondolt. A Deep Purple többszöri tagcserék után 1976-ban feloszlott, ezután Lord szólóalbumokat jelentetett meg (Gemini Suite, Sarabande), zenélt a PAL formációban a dobos Ian Paice és a billentyűs Tony Ashton társaságában, majd egy ideig a Whitesnake tagja lett.
A régi sérelmeiket feledő zenészek 1984-ben a közönség nagy örömére újjáalakították a Deep Purple-t, amely azóta tucatnyi stúdióalbumot készített, több ezer koncertet adott világszerte. A felállás folyamatosan változik, ma Gillan, Glover és Paice zenél itt - Lord 2002-ben vonult vissza, hogy szólókarrierjére koncentráljon.
Azóta több albumot készített, ezek között akad rocklemez és szimfonikus zenekarral felvett kísérletező album is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.