Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Elkaszálták a kórházi áramközbeszerzést

Elkaszálták a kórházi áramközbeszerzést

Jogsértőnek találta, ezért megsemmisítette a kórházak közös áramközbeszerzésére kiírt eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az államosított kórházakat fenntartó GYEMSZI már két éve milliárdos megtakarításokat ígért a központosított közbeszerzésekkel, de ezek az óta is csak bukdácsolnak - írja a Világgazdaság.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója levélben értesítette az állami fenntartású kórházakat arról, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az intézmények közös villamosenergia-közbeszerzésére kiírt eljárást. A határozat szerint az – egyébként a bizottság elnökének kezdeményezésére indított – eljárás során ugyanis több okból is jogsértőnek találták a GYEMSZI eljárását.

A testület szerint nem írhattak volna ki hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárást, annak ellenére sem, hogy a még tavaly ősszel kiírt nyílt eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani, mivel azon egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot. A Döntőbizottság nem látta megalapozottnak emellett azt sem, hogy a felhívás a korábbiakhoz képest több tekintetben – az abban részt vevő kórházak száma, a vásárolni kívánt energiamennyiség, a közbeszerzés időtartama - is módosult.

A döntés még augusztus 21-én született, a GYEMSZI azonban erről csak szeptember 17-én tájékoztatta a kórházigazgatókat. Ez azért nem mellékes, mert a kórházaknak szeptember elsejei hatállyal fel kellett mondani korábbi szerződéseiket, így a kórházaknak jelenleg nincs áramszolgáltató partnerük. Levelében a főigazgató arra kéri a kórházvezetőket, hogy az intézmény folyamatos működtetése és fenntartása érdekében „szíveskedjenek intézkedni a kórházak megfelelő villamosenergia-ellátásáról”. Mégpedig december 31-ig, de legfeljebb az új közbeszerzés eredményes lezárultáig, 30 napos felmondási határidővel.

Ugyanez volt a helyzet az áramközbeszerzés első, sikertelen fordulójában, és a kórházak akkor is csak a korábbinál előnytelenebb feltételekkel tudtak újra szerződni. Így ahelyett, hogy a nagy központi beszerzés nyomán olcsóbban jutottak volna áramhoz, drágábban kellett megvásárolniuk azt.

Csak kicsivel jobb a helyzet a gyógyszer-közbeszerzésekkel. A kórházakban leggyakrabban használt orvosságok központi beszerzését először 2012 első felére, majd tavaly év végére ígérték, ám az végül csak az idén realizálódott. Ám ez a beszerzés egyelőre csak 62 hatóanyagot érint, a többit az intézmények immár szabadon beszerezhetik, igaz, a szerződések nem szólhatnak egy évnél hosszabb időtartamra, ami miatt nehéz igazán kedvező árat kiharcolni – mondják a szakértők.

A GYEMSZI által bonyolított közbeszerzések közül a földgáztender bizonyult eddig a legsikeresebbnek. A Fővárosi Gázművekkel még tavaly megkötött szerződés azonban idén július 1-jén lejárt, az új eljárást érthetetlen okokból csak július 12-én hirdették meg, az új szerződés a hirdetmény szerint így csak októbertől lesz hatályos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során