Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 15. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Elképesztő kegyetlenséggel ölte meg anyját a pécsi férfi, elítélték

Elképesztő kegyetlenséggel ölte meg anyját a pécsi férfi, elítélték

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték kedden azt a pécsi férfit, aki különös kegyetlenséggel megölte az anyját 2019 nyarán - tájékoztatta a Pécsi Ítélőtábla az MTI-t.

A döntéséről kiadott keddi közleményében a táblabíróság azt írta, hogy a határozattal helybenhagyták a Pécsi Törvényszék februárban meghozott ítéletét, amelynek értelmében a férfi legkorábban 25 év eltelte után bocsátható feltételes szabadságra.

A férfi több felsőoktatási intézményben kezdett orvosi és más tanulmányokat, de elvégeznie egyiket sem sikerült, munkahelyet nem vagy csak nagyon nehézkesen talált, munkaviszonya, tartósan jövedelme nem volt.

A vádlottnak a szülei vettek egy lakást, amelyet az apja halála után eladott. Miután a bevételt felélte, visszaköltözött az anyjához, aki eltartotta. Mivel magánéleti és szakmai sikertelensége miatt a férfi elsősorban az anyját hibáztatta, rendszeresek volta közöttük a konfliktusok.

Vita alakult ki közöttük 2019 augusztusában is, ekkor a férfi megkötözte időskorú, kis testsúlyú, érdemi védekezésre képtelen anyját. Miután a fejét serpenyőkkel, húsklopfolóval véresre verte, paplant, szőnyeget terített anyjára, és ezeken keresztül késsel, vaskampóval szurkálta. Ezután két dohányzóasztalt, három széket és egy mikrohullámú sütőt tett a testre, majd az ajtót kívülről egy hűtőszekrénnyel torlaszolta el. Az asszony aznap éjjel belehalt sérüléseibe.

A férfit, aki az éjszakát még a házban töltötte, másnap egy pécsi panzióban vették őrizetbe.

A vádlottat azért is elítélték, mert orvosi diplomát hamisított magának, majd azt felhasználva személyi okmányokat készíttetett, amelyekben a neve "dr." előjelzővel szerepelt.

A férfit így különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt ítélték el.

A szakértői vélemények szerint a vádlott nem szenved a beszámítási képességét befolyásoló elmebetegségben, de személyiségzavara hozzájárult a bűncselekmények elkövetéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.