Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 22. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Elképzelhető a párbeszéd a bankokkal

Elképzelhető a párbeszéd a bankokkal

Eddig nem érkezett ugyan személyes válasz a bankszövetségtől, de a pénzintézetek legújabb kezdeményezése arra utalhat, hogy elképzelhető valamiféle párbeszéd a pénzintézetek és a civil szervezetek között – vélekedett a Magyar Nemzetnek Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa.

A bankok október első felében személyes konzultációra hívták azokat a civil szervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében. Október elején valószínűleg egy asztalhoz ülnek a bankok és az adósok képviselői, hogy a devizahitelezés okozta problémák megoldásáról egyeztessenek. A civilek egy héttel ezelőtt kérték fel a bankszövetséget a találkozóra, és mint azt Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, az adósokat képviselő szervezetek képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta: eddig nem kaptak ugyan személyes választ a bankszövetségtől, de a pénzintézetek csütörtökön bejelentett kezdeményezése, miszerint egy e-mail címet hoznak létre, hogy fogadják az adósok javaslatait, arra utalhat, hogy elképzelhető valamiféle párbeszéd a felek között. Persze kérdés, hogy mennyire veszik majd komolyan az adósok javaslatait.

A szövetség közleménye szerint a konzultacio@bankszovetseg.hu címen olyan konkrét megoldási javaslatokat várnak az adósoktól és az őket képviselő civil szervezetektől, amelyek elősegítik az árfolyamkockázatok mérséklését vagy megszüntetését. Továbbá október első felében személyes konzultációra hívják azokat a civil szervezeteket, amelyek eddig is együttműködtek a problémák kezelésében.

A bankszövetséget egyeztetésre kérő civil szervezetek, a Hiteles Mozgalom, a Hiteles ügyvéd, az Otthonvédelmi Tanács, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, valamint a Széchenyi Hitelszövetség korábban azt nyilatkozták: a bankokkal folytatott tárgyalás egyik legfontosabb feladata véleményük szerint az, hogy tisztázzák, miként kell értelmezni a Kúria júliusban hozott ítéletét, amelyben a bíróság semmissé nyilvánított egy szerződést, amiért abban nem szerepelt külön tételként az árfolyamrés.

Persze a Magyar Bankszövetség tárgyalási kezdeményezése biztosan nem független attól sem, hogy korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is arról beszélt: a devizaalapú hiteleket folyósító pénzintézeteknek elsőként a devizahiteles ügyfeleikkel kell tárgyalniuk a lehetséges megoldási javaslatokról. A kormány november elsejéig hagyott időt a bankoknak arra, hogy megállapodjanak az ügyfeleikkel. Ha ez addig nem sikerül, akkor a kormány a saját kezébe veszi a devizahitelezés okozta gondok orvoslását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során