Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 28. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Elkezdődött a dinnye betakarítása Dél-Békésben

Elkezdődött a dinnye betakarítása Dél-Békésben

Dél-Békésben elkezdődött a görögdinnye betakarítása, a gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik ...

Dél-Békésben elkezdődött a görögdinnye betakarítása, a gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik - tájékoztatta az MTI-t Lipták László, a medgyesegyházi Medi Frukt dinnyetermelő és kereskedő cég ügyvezetője.

Elmondta: a nagy melegben felgyorsult a dinnye érése, ez hét-nyolc nappal előbbre hozta a betakarítás időpontját.
A dél-békési dinnyetermelők az idén közepes, hektáronként 45-50 tonnás termésre számítanak, miután júniusban jelentős jégkár érte a dinnyeterület 20-25 százalékát. Néhány száz hektáron csak július közepétől lehet majd termést betakarítani.
Popovicsné, Fülöp Erika kunágotai őstermelő az MTI-nek elmondta: keresett a korai magyar görögdinnye a hazai piacokon. A termelő a korai fajtákat jelenleg kilogrammonként 80-100 forintért tudja értékesíteni a helyi kereskedőknek. Hozzátette: változó értékesítési árral számolnak, mérsékeltebb ingadozás mellett mint 2011-ben, ugyanis a kereskedők szívesebben vásárolják a magyar dinnyét, mint a korábbi években és a tavaszi fagyok miatt korlátozott lesz a kínálat egyéb gyümölcsből.
Békés megyében 2.200-2.300 hektárról takarítanak be dinnyét az idén, az országos termés több mint ötven százalékát ez a megye adja. A megtermelt dinnye ötven-hatvan százaléka exportpiacokra kerül Békés megyéből, főleg Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába és Németországba szállítanak a kereskedők.


brg gtr pdm

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.