Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Július 11. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Békéscsabai Hírek

Ellenőrzést tartott az ombudsman a békéscsabai őrzött szálláson

Ellenőrzést tartott az ombudsman a békéscsabai őrzött szálláson

Szabó Máté a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult. Az ombudsman szerint szükségtelen és jogsértő, hogy az idegenrendészet 14 évnél fiatalabb gyermekeket is fogva tart a családjukkal együtt.

Szabó Máté előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartott a békéscsabai ideiglenes őrzött szálláson. Ez az egyetlen hely Magyarországon, ahol az idegenrendészet az illegális határátlépést elkövető felnőtt családtaggal együtt 30 napig kiutasítást előkészítő őrizetben tarthat 14 évnél fiatalabb gyermeket. Az ombudsman a vizsgálata során azt állapította meg, hogy a felnőtt családtag által elkövetett idegenrendészeti jogsértés miatt tartják őrizetben a jog szerint cselekvőképtelen kiskorút is, és ez sérti a szabadsághoz való, a alaptörvényben biztosított jogot.

A jelentés összegzésében az olvasható: az idegenrendészeti hatóságok a családi élet tiszteletben tartásához való alapjognak és a közbiztonság védelmének a szempontjaival indokolták a felnőtt hozzátartozója kíséretében lévő kiskorú fogva tartását. Az alapvető jogok biztosa szerint azonban a szálláson a magánélethez való jogot nem biztosítják, miután nincs olyan helyiség, ahová a családok visszavonulhatnának, ahol együtt lehetnének. Ennek következtében az őrizetben töltött egy hónap a kisgyermekek számára lelki traumát okoz, annak ellenére, hogy az őrszemélyzet jóindulattal, humánusan, a jogszabályi előírásokat betartva bánik a fogvatartottakkal – mutatott rá az ombudsman. Szabó Máté annak érdekében, hogy a kiskorúaknak ne okozzon pszichés megpróbáltatást az őrizetben töltött idő, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány intézkedését kezdeményezte.

Fotó: RTLKlub

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.