Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 04. 07:03, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Elmaradt bérkompenzációjuk miatt tüntetnek az Auchan dolgozói

Elmaradt bérkompenzációjuk miatt tüntetnek az Auchan dolgozói

Demonstrációra készül a Húsvét előtti szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az AUCHAN Magyarország Kft-nél képviselettel rendelkező alapszervezete.

A demonstrációra az áruházlánc óbudai áruháza előtt kerül sor. Az Auchan, közleménye szerint, mindent megtesz a munkavállalók bérének szinten tartásáért.

Az AUCHAN munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalások során sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek a vállalat vezetőségével a bérkompenzációról. A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok távolról sem biztosították volna a 2011. évi nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

A vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóit is kompenzálja, azaz lehetővé teszi számukra az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását.

A szakszervezet képviselői a tárgyalások során egyértelműen elmondták, hogy ragaszkodnak a kormányrendeletben meghatározott elvárt béremeléshez és a béren kívüli juttatások fenntartásához a 2012. évben is.

A munkavállalók számára nem elfogadható, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális (béren) kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az AUCHAN vezetői már tájékoztatják elhatározásukról a munkavállalókat.

A demonstráció támogatottsága a dolgozók körében igen jelentős. A KASZ-AUCHAN alapszervezete a szombati demonstrációra hívja azokat, akik egyetértenek a demonstráció céljával és szolidaritást vállalnak az Auchan dolgozóival – olvasható az érdekvédők közleményében.

***

Az Auchan Magyarország Kft. és a KASZ képviselői az elmúlt hetek során több alkalommal egyeztetettek a vállalatnál az ez évben tervezett béremelésről. A vállalat javaslatait a szakszervezet rendre elutasította, így megállapodás – bár mindkét fél erre törekedett – nem született. A vállalat vezetése tudatában van annak, hogy az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások egy része kedvezőtlenül hatott a munkatársak nettó jövedelmére, ezért a vezetőség a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak.

„Elsődleges célunk, hogy munkatársaink számára biztos, fenntartható mértékű bért tudjunk kínálni. A szakszervezet által igényelt béremelések nincsenek összhangban a vállalat teljesítményével, ezért nem tudnánk kigazdálkodni” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben – sok más vállalattal szemben – az Auchan nem bocsátott el dolgozót, ami komoly erőfeszítés eredménye. A vállalat minden takarékossági intézkedést meglépett már az elmúlt időszakban, hogy a munkahelyeket megőrizze. Az Auchan 2011. évi eredményei a 7 milliárd forintot meghaladó veszteséggel, és a 2012. év első két hónapjában a fogyasztás gyengülését jelző adatok alapján hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a javasolt béremelést biztosítani tudnák.

„Az idei évre remélt gazdasági eredményeink javulásával azonban tervezzük a bérek további emelését, ahogyan eddig, úgy a jövőben is” – tette hozzá a vezérigazgató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni