Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 18. 15:27, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Először rendeznek gyerekfilm fesztivált áprilisban Magyarországon

Először rendeznek gyerekfilm fesztivált áprilisban Magyarországon

Cinemira címmel rendeznek nemzetközi gyerekfilm fesztivált Magyarországon első alkalommal április 6. és 8. között a budapesti Akvárium Klubban.

A programon 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség.

A Cinemira - Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivállal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a gyerek- és ifjúsági filmek fontosságára, valamint feléleszteni a Magyarországon jelentős múltra visszatekintő gyerekfilmes hagyományokat, gyerekfilm gyártást - olvasható a szervezők közleményében.

A Cinemira kifejezetten gyerek- és családi filmeket mutat be rövid animációs, élőszereplős és dokumentumfilm kategóriában. A versenyprogramba 1500 filmet neveztek a világ minden tájáról, az előzsűri mintegy 60 alkotást választ a versenybe.

A fesztivál zsűrijében a magyar és a nemzetközi filmvilág olyan elismert alkotói és képviselői foglalnak helyet, mint Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője, Aneta Ozorek, az Amszterdami Animációs Fesztivál művészeti igazgatója, Böszörményi Zsuzsa többszörös díjnyertes és diák-Oscar díjas filmrendező, Michael Harbauer, Európa egyik legjelentősebb gyerekfilm fesztiváljának, a Schlingel Film Festival igazgatója.

A látogatók a vetítések között kipróbálhatják magukat filmesként is. A Gyerekfilm Akadémia a gyerekeket arra bíztatja, hogy mobiltelefonjaikkal alkossanak, ezért a rendezvény ideje alatt filmes, animációs, sminkes, kaszkadőr és riporter workshopokra, a BABtér műhely pedig animációs workshopokra hívja alkotni a gyerekeket és szüleiket.

A Cinemira keretében filmes előadásokon is részt vehetnek a fiatalok, ahol profi filmes szakemberektől tanulhatnak, kérdezhetnek többek között a gyerek casting rejtelmeiről, a storyboard készítés technikájáról, vagy a szinkronizálásról. Utóbbi programnál ismert gyerekfilm szereplők magyar hangjaival is találkozhat a közönség, mások mellett a Harry Potter-filmek Hermione Grangerét megszólaltató Szabó Lucával, vagy a Szaffi hangját adó Pogány Judittal is.

A Cinemira ideje alatt a Akvárium Klub aulájában filmes, képregényes és design piac is várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.