Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2016. December 15. 11:37, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

Először született babája olyan nőnek, akinek a gyerekkori petefészekszövetét ültették be

A világon először született baba olyan petefészekszövet felhasználásával, amit még az anya gyerekkorában fagyasztottak le és ültettek vissza később a nő szervezetébe - tudósított a BBC hírportálja.

A 24 éves Moaza Al Matrooshi kisfia szerdán jött világra a londoni Portland magánkórházban.

Kezelőorvosa, Sara Matthews azt hangsúlyozta, hogy a sikerük a sorstársak számára is reményt jelent.

"Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e" - mondta a szakértő.

Az orvosok szerint az első ilyen baba születése az olyan nők számára jelent új reményt, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavarok miatt veszítenék el a termékenységüket.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a thalasszémia nevű örökletes vérszegénységben szenvedett, mely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, mely károsítja a petefészket.

Ezért a kemoterápia előtt, kilencéves korában eltávolították a petefészke egyes szövetdarabjait, ezeket sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra. Ezután folyékony nitrogénben tárolták.

Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nő szervezetébe, négyet a nem működő bal petefészkéhez, egyet a méhfalhoz erősítettek.

Moaza Al Matrooshi már korábban túlesett a klimaxon, ám a transzplantáció után hormonszintje újra az életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt.

A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítésben (IVF, in vitro fertilization, vagyis lombikbébiprogram) vettek részt.

Nyolc petesejtből három embrió termékenyült meg, kettőt ültettek be a nő méhébe.

A fiatal nő anyjának is köszönetet mondott, mert ő szerette volna, hogy kislányának fagyasszák le a petefészekszövetét.

Helen Picton, a Leedsi Egyetem reprodukciós osztályának vezetője végezte a szövetfagyasztást.

"Moaza volt az első páciensek egyike, akit 2001-ben kezeltünk. Azóta már több mint 60 baba született olyan anyáktól, akiknek helyreállították a termékenyégét, ám Moaza az első, akinek gyerekkorában lefagyasztott szövetét használták fel ehhez" - magyarázta Picton.

A világon az először 2004-ben Belgiumban született gyerek, akit édesanyja saját petefészekszövete beültetése után szült.

Címkék: baba, születés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 18:02, hétfő | Külföld

A Mars mintáit néhány év múlva már a Földön lehet vizsgálni

A múlt héten a Marsra indult amerikai szonda egyik legfontosabb feladata előkészíteni, hogy a bolygón vett mintákat néhány év múlva a Földön is meg lehessen vizsgálni.

2020. Augusztus 03. 14:00, hétfő | Külföld

Montenegróban többen gyógyulnak meg, mint ahányan megfertőződnek

Már többen gyógyulnak ki naponta a koronavírus-fertőzésből Montenegróban, mint ahányan megfertőződnek, ami azt jelenti, hogy nem jelent veszélyt az egészségre a parlamenti választások augusztus 30-ai megtartása

2020. Augusztus 03. 11:58, hétfő | Külföld

Plágiummal vádolta meg a Facebookot a TikTok kínai videomegosztó tulajdonosa

Plágiummal vádolta meg a Facebookot a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance, miután Donald Trump amerikai elnök pénteken azzal fenyegetőzött, hogy betiltja az applikációt az Egyesült Államokban.

2020. Augusztus 03. 09:39, hétfő | Külföld

Már több mint 18 millió a koronavírus-fertőzöttek száma

A világon 18 019 472 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 688 369, a gyógyultaké pedig 10 649 111 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői adatai szerint.