Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 12. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - változhat a táppénz is

Eltűnhetnek a korhatár alatti nyugdíjak - változhat a táppénz is

Csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak 2012 januárjától, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak.

Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok – írja a Napi Gazdaság. Az ehhez szükséges törvénymódosítások napokon belül a parlament elé kerülnek.

A kormány tervei szerint egyes jelenleg nyugdíjnak minősülő tb-ellátások, elvesztik nyugdíj-státuszukat és egyszerű szociális ellátása alakulnak át a Napi Gazdaság Online információ szerint. Ebbe az irányba mutat Orbán Viktor keddi nyilatkozata: a miniszterelnök a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén elmondta: minden, az öregségi nyugdíjba menetel előtti korai nyugdíjba vonulási formát fel kell számolni annak érdekében, hogy a nyugdíjkassza működőképes legyen.

A parlament még nyáron fogadta el a januárig érvényes alkotmány azon módosítását, amely kimondta, hogy nyugellátásra csak az jogosult, aki az általános nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ugyanez a törvény kimondja, hogy 'az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.' A törvény indoklása szerint ez a passzus a rendőrségi szolgálati nyugdíjakra vonatkozott volna - ugyanakkor a most formálódó kormányzati javaslat már nem állna meg kizárólag a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjainknak ellátássá való alakításával, hanem ez vár minden korhatár alatti nyugdíjra is.

A jövő évi költségvetés tervezete már kész tényként kezeli az egyelőre kormány előtt levő törvénymódosításokat, ugyanis csak az öregségi nyugdíjak emelésével számol - azok az alacsony gazdasági növekedés miatt csak a 4,2 százalékos inflációt követve gyarapodnak. Ugyanakkor a korábbi évekkel ellentétben az emelés mértékét nem rögzíti a költségvetés tervezete, arról egy novemberben esedékes kormányrendelet szól majd.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.