Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ennyibe kerül a tanévkezdés

Ennyibe kerül a tanévkezdés

Idén is nagyon komoly kiadásokkal kell számolniuk az iskoláskorú gyermekek szüleinek: sok intézményben már az első osztályosok tankönyvcsomagjának ára is meghaladja a tízezer forintot, sőt van, ahol a húszezret is - írja a Magyar Nemzet. A füzetekkel, írószerekkel, iskolatáskával és egyéb tanévkezdéshez szükséges kellékekkel együtt még akkor is 25-30 ezerre rúg az összeg gyerekenként, ha a család a legolcsóbb termékekből válogat.

Nem változik jelentősen a tankönyvek ára tavalyhoz képest, mert a kiadványokra vonatkozó miniszteri rendelet nem engedi meg, hogy a kiadók átlépjék a korábban kihirdetett árkorlátot. Ennek ellenére igen jelentős kiadásokra kell számítaniuk a családoknak szeptember első napjaiban: az oktatási államtitkárság közlése szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6500, a másodikosoké 7400, a harmadikosoké 7100, a negyedikeseké 6400 forint körül alakulhat. Felső tagozatban az 5. évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6500, hatodikban 7300, hetedikben 11 100, nyolcadikban 10 800 forintot kell várhatóan fizetni. Ezek az adatok azonban csak a becsült átlagot jelzik, hiszen a pedagógusok minden iskolában maguk döntenek arról, hogy az adott tantárgyhoz melyik kiadó könyvét vetetik meg a szülőkkel, vagyis számos helyen a fenti árak dupláját-háromszorosát kérik a tankönyvekért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.