Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 01. 15:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket

Érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint érdemes az szja-bevallási tervezet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani,

majd beküldeni, a tervezetek már két hete elérhetőek a webes felületen – közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidőt követően automatikusan bevallássá válik.

Kiemelték, hogy aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

A közlemény szerint az ügyfelek - egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – az idén is kérhetnek 6 havi pótlékmentes részletfizetést, ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint. A részletfizetési szándékot a bevallásban (81. sor) kell jelölni, az első részlet befizetésének határideje május 20.

Ha viszont a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

A tervezet kiegészítésében, módosításában, a bevallás elkészítésében segíthet a NAV honlapján elérhető „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” című tájékoztató.

Közölték, az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, amelyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak a nyilatkozataikat május 11-ig kell átadniuk a munkáltatók részére.

Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézését, a hivatal általános tájékoztató rendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható. Ha az ügyfelek mégis a személyes ügyintézést választják, foglaljanak időpontot – olvasható a NAV közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.