Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Július 27. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

„Erre vártam, mióta az eszemet tudom” - galéria

„Erre vártam, mióta az eszemet tudom” - galéria

Lassan megszokottá válik, hogy a városháza díszterme időről-időre megtelik azokkal az emberekkel, akik Békéscsabán adták be kérelmüket, itt tesznek állampolgársági esküt és veszik át erről szóló okmányaikat.

Mégis mindannyiszor szívbemarkoló a határainkon túlról érkezőkkel együtt énekelni a Himnuszt, és velük együtt örülni annak, hogy magyar állampolgárságuk hivatalosan is megkérdőjelezhetetlenné válik. Csütörtökön száztizenheten, a törvény hatályba lépése óta pedig már több mint ezren tettek esküt Békéscsabán.


A polgármester ajándékkal köszöntötte az ezredeik eskütevőt, Fazekas Tibor Gyulát és feleségét - a képre kattintva megtekintheti galériánkat (fotó: Such Tamás)

„Tudjuk, Uram, hazavezetsz még egyszer, /nem engeded hazátlan elveszni a magyart…” – hangzott Wass Albert verse Fehér Tímea előadásában a városháza dísztermében, ahová ezúttal száztizenheten jöttek esküt tenni. Július huszonhatodika nekünk egy átlagos hétköznap, de azoknak, akik ott összegyűltek, igazi ünneppé vált. A Himnusz közös eléneklése után Vantara Gyula mondta elő az eskü szövegét, amit többen könnyes szemmel ismételtek utána. A polgármester volt az első, aki ezt követően már magyar állampolgárokként köszöntötte a jelenlevőket, köztük Fazekas Tibor Gyulát Nagyszalontáról, aki a törvény hatályba lépése óta városunkban ezredikként folyamodott magyar állampolgárságért, hogy valóra váltsa ezt az álmát.

Az okmányok átvételét sokan fotókon örökítették meg, Vantara Gyulával együtt fényképezkedtek, hogy nyoma legyen ennek a napnak a családi albumokban. Aztán mosolyogva indultak haza.

– Erre vártam, mióta az eszemet tudom. Odaát, minálunk Romániában, korábban sokszor kaptunk azért, mert magyarok vagyunk. Én akkor is, én mindig büszke voltam a magyarságomra, és kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy most már magyar állampolgár lehetek – mondta a Bartha Tibor, aki Nagyszalontáról érkezett, hogy feleségével Erzsébettel, anyósával és lányával Gabriellával együtt tegyen állampolgársági esküt Békéscsabán.

A Bartha család az örömét a rokonokkal osztotta meg csütörtök délután, aztán hazamentek Nagyszalontára, hogy éljék tovább mindennapi életüket, mostantól hivatalosan is magyarként.

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt