Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Augusztus 14. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

EU-támogatást nyert a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély

EU-támogatást nyert a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély

A gyulai önkormányzat 1,995 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítására, a Nemzeti Fejlesztési ...

A gyulai önkormányzat 1,995 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretéből a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítására, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság a napokban hozott döntést a projekt támogatásáról - jelentette be Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hétfőn sajtótájékoztatón Gyulán.

Görgényi Ernő elmondta: a "Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban és a gyulai kastély évszázadai" című projekttel az önkormányzat a beruházási költségek száz százalékára nyert támogatást, így önerő nélkül újulhat meg a történelmi városrész impozáns műemléki épületegyüttese.
Hozzátette: a támogatói szerződés aláírását követően várhatóan az őszre készülnek el a kastély kivitelezési tervei, az építkezések 2013. tavaszán indulhatnak a közbeszerzési eljárások lezárását követően. Az épület régészeti feltárása tavasszal elkezdődött.
Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a kastélyprogram lebonyolítását. Emlékeztetett: az önkormányzat a vagyonkezelői jogot 2012. februárban kapta meg a Nemzeti Vagyonkezelőtől a kastélyra, és fél év elteltével a projekt támogatásáról is döntés született.
A képviselő elmondta: a barokk copf kastély 2014-ben újra megnyílhat. Az épületegyüttes a hajdani sziget-erőd szerves része, a gótikus várral szemben található, így a felújítását követően az önkormányzat a sziget-erőd történelmi városrésszel eséllyel pályázhat a világörökség címre az Unescónál.
A beruházás részleteiről a projektet készítő Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. és az EuBility Group Kft. konzorciuma részéről Figura Ferenc elmondta: az épületegyüttes a vár, a gyógyfürdő és a szállodák közvetlen közelében jelentős látogatói körre számít.
Az intézmény önfenntartó lesz, benne non-profit és profitérdekelt funkciókkal, lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások rendezésére alkalmas termek. A múzeumi termekben több állandó kiállítás lesz, egyebek között a Harruckern, a Wenckheim és az Almásy család életéről, a kastélyba ellátogató királyokról, az itt lefegyverzett tíz aradi vértanúról, a Gyula melletti Ajtós falváról származó Ajtósi Dürer Albertről. Az épületben időszakos kiállítások is helyet kapnak.
Harruckern János György, a gyulai uradalom tulajdonosa 1725 körül kezdte építtetni a kastélyt, amely évtizedekig a Harruckern család birtokában volt. Az 1700-as éves végén házasságok révén a Wenckheim családhoz került, később az Almásy családé lett. Ők a második világháború alatt elszegényedtek, és az épületet 1945-ben a városnak ajándékozták.


brg guz pdm

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.