Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Év végéig rekordot dönthet az orvosmigráció

Év végéig rekordot dönthet az orvosmigráció

Talán az elmúlt 20 esztendő összesen sem hozott annyi változást az egészségügyben, mint az idei. A kórházak államosítása, az ellátó kapacitások átszabása, teljesen új vezetői garnitúra kiválasztása és kinevezése együttesen óriási kihívást jelentett a terület valamennyi szereplőjének, nem utolsó sorban a betegeknek is. A Magyar Orvosi Kamara évértékelőjében a legfontosabb változásokról számolt be.

2012 Magyarországon – hosszú idő után először – a gyógyítók közül sokak számára a béremelés éve. Ez az orvosok esetében csak illetménykiegészítésként realizálódott. Bár az érintettek körének meghatározása nem volt zökkenőmentes, és a bérfejlesztés mértéke sem lehetett egyöntetű, mégis az orvoskar számára jelentős, a közismert gazdasági helyzet tükrében méltánylandó lépés. Ugyanakkor a Magyar Orvosi Kamara köztestülete folyamatosan szorgalmazza a minden kollégát egyformán érintő béremelést, azt, hogy a bérfelzárkóztatás pályán- és itthon tartó képességének biztosítása végett törvény garantálja a kiszámítható, ütemezett folytatást.

Ez, valamint az ügyeleti és túlmunka díjazás alapjául szolgáló bérek befagyasztása nemcsak a jelenben, de a jövőben is, együttesen és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a hivatalos adatok szerint az orvos emigráció egyáltalán nem csökkent, s könnyen lehet, hogy év végéig újabb rekordot dönt. A szakorvoshiány egyes területeken kifejezetten veszélyezteti a folyamatos és biztonságos betegellátást - hangzott el az évértékelő sajtótájékoztatón.

A praxistörvény módosítását az érintettek jelentős pozitívumként élik meg. Évtizedes tisztázatlan jogi helyzet a szakma által javasolt módon történő orvoslását eredményezve végre kimondja, hogy a köznyelvben praxisjogként ismert működtetési jog nemcsak személyhez, de egyúttal az adott praxishoz is kötött, ily módon nyerve el koncesszionális jellegét. A törvényben rögzített kötelező szerződési elemek előírása is hozzájárul az alapellátók jogbiztonságának növeléséhez. A háziorvosi rendszer alapjaiban jó, azt nem megváltoztatni, hanem – a generációváltás elősegítésével és a veszteségmentes működtetéshez nélkülözhetetlen anyagiak biztosításával – megerősíteni kell - tájékoztatott álláspontjáról a MOK. Valós népegészségügyi szemléleten alapuló betegségmegelőzés és korai felderítés lehet a jelen válságából kivezető út legfőbb eleme, amelyet csak jól működő alapellátásra lehet alapozni.

A fekvőbeteg ellátó intézmények állami kézbe kerülésével egységesülő rendszer számára készített ügyeleti és túlmunka számítási szabályzat a Magyar Orvosi Kamara szakértőinek kidolgozásában mára átment nem csak a minisztériumi szűrőn, de a GYEMSZI-vel történő egyeztetés is jó halad. Ezzel lehetővé válik, hogy az ügyben érintettek valamennyien egy nyelven beszélve, e területen is biztonságosabb legyen az orvosok helyzete.

A MOK szerint a szakellátást végző gyógyintézmények lejárt szállítói tartozása (adósság) eléri a betegellátás mindennapjait, és veszélyezteti a biztonságos ellátást. (Becslések szerint év végére 70-80 Mrd lehet – várólisták növekedéséhez vezet.)

A gyógyszerkassza 2012-re szabott szintje már igen szűken, helyenként kifejezetten nehézséget okozó módon biztosította a megfelelő gyógyszerellátást. A Magyar Orvosi Kamara kezdeményezése nyomán született egyeztető fórum valamennyi résztvevője, gyógyszergyártók, kereskedők, gyógyszerészek, orvosok, valamint betegek képviselőinek a várható helyzet felett érzett aggodalmát kifejező közös nyilatkozata is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a kormány költségvetést módosító indítványa a gyógyszerkasszát az idei szinten tartani javasolja.

A MOK kimondja: A szakmai minimumrendelet bevezetésének, illetve ellenőrzésének további halasztása jól mutatja, hogy eszköz és főleg emberi erőforrás tekintetében az előírt feltétételek teljesítése sem a jelenben, sem a közeljövőben nem lehetséges. Különösen nem lehetséges akkor, amikor az egészségügyi közkiadások mértéke a GDP-hez mérten tovább csökken, sőt példátlanul 4 százalék alá süllyed 2013-ban.

Címkék: orvos, orvosmigráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;