Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezentúl kilóra mérik a tojásokat

Ezentúl kilóra mérik a tojásokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint a közeljövőben a tojás árát kilogrammonként is fel kell majd tüntetni a boltokban.

A módosítás célja volt, hogy a fogyasztók könnyebben el tudják dönteni mely termék vásárlásával járnak jobban.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint az üzletekben a tojás esetében a darabonkénti ár mellett fel kell tüntetni a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat is. Az egységár kiszámításához figyelembe kell venni 'S'-től 'XL'-ig méretezett tojások előírt minimális súlyát is. A szaktárca rendelete ugyanakkor nem vonatkozik a helyi piacokon értékesített tojásokra, melyek olyan gazdaságból származnak, ahol legfeljebb 50 tojótyúkot tartanak - írja a privatbankar.hu.A hatályos jogszabályok szerint a csomagoláson kötelező jelezni a tojás méretét: az S jel a kicsi, az M a közepes, az L a nagy, az XL a nagyon nagy méretet jelenti. A méretjelzés mellett fel kell tüntetni azt is, hogy a tojás tömegét tekintve ez minek felel meg. Így az S az 53 grammnál kisebb, az M az 53-63 grammos, az L a 63-73 grammos, az XL a73 grammnál nagyobb tojásokat 'testesíti meg'. Ezek a súlyadatok teszik lehetővé, hogy a kereskedők ki tudják számítani és fel tudják tüntetni az adott kategóriában az egy kilogramm tojás árát is.

A Baromfi Termék Tanács még áprilisban kezdeményezte a jogszabály-módosítást. A BTT állásfoglalása szerint a módosítás a fogyasztók jobb tájékoztatását célozza, a tanács kiemelte, hogy így a vevők könnyebben ki tudják számolni mely termék vásárlásával járnak jobban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal