Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Július 12. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Fejlesztésekre fordítják a hitelt - galéria

Fejlesztésekre fordítják a hitelt - galéria

Három napirendet tárgyalt a közgyűlés szerdán délután rendkívüli testületi ülés keretében.

A képviselők elfogadták az Állami Számvevőszék javaslatára elkészült tájékoztató anyagot, s döntöttek arról, hogy az OTP-től közel 470 millió forint hitelt vesz fel a város melyből négy, jelentős beruházás önerejét fedezik.


A képviselők többsége arról döntött, hogy hitel felvételével teremtik elő a fejlesztések önerejét - a képre kattintva eléri galériánkat

A délután négy órakor kezdődő közgyűlés Takács Péter indítványára egyperces néma felállással indult. A jelenlévők a közelmúltban elhunyt dr. Cserei Pálra, a városvédő és városszépítő egyesület elnökére emlékeztek. Az első napirend az a tájékoztató anyag volt, mely a hosszú távú kötelezettség teljesítésének feltételeiről szól. Ennek előzménye, hogy az Állami Számvevőszék 2011-ben vizsgálta az önkormányzat 2007. január 1. és 2010. december 31. közötti pénzügyi helyzetét. Az ennek alapján elkészült intézkedési terv egyik pontja rendelkezett arról, hogy az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalásokról szóló közgyűlési előterjesztések tételesen tartalmazzák a visszafizetés forrásait, valamint a teljes futamidőre mutassák be a kamat- és árfolyamkockázat várható kihatásait.

Takács Péter képviselő ezzel kapcsolatban arról érdeklődött, kalkuláltak-e a tájékoztató készítői azokkal a sajtóhírekkel, miszerint a kormány olyan lépésekre készül, melyek az önkormányzatok bevételeit csökkentenék. Srifler Attila képviselő hasonló tartalmú hozzászólásában azon aggodalmának adott hangot, hogy a város egyre inkább eladósodik, nehezen tudják majd fizetni a hiteleket, ami vagyonfeléléshez vezethet. Ezekre reagálva dr. Ferenczi Attila, a gazdasági bizottság elnöke leszögezte, a tájékoztató a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján készült, ha időközben változik a jogszabályi környezet, módosítanak rajta. Erről tájékoztatta a jelenlévőket dr.

Szvercsák Szilvia jegyző is, Vantara Gyula polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelből négy, igen fontos fejlesztés valósulhat meg, ráadásul olyan módon, hogy egy forintnyi önerőhöz hat-nyolc forint támogatást kap a város a pályázatoknak köszönhetően. A rövid vitát követően a képviselők többsége elfogadta a tájékoztatót, majd döntöttek arról is, hogy az OTP Banktól beruházási és felújítási feladatokra a 468 millió 935 ezer forint hitelt vesz fel a város.
A harmadik napi rend pont szerint az Önkormányzati Közbeszerzési Döntéshozó Bizottság a Belvárosi Általános Iskola energetikai korszerűsítésére közbeszerzési eljárásban kiválasztják a nyertes ajánlattevőt.

Gajdács Emese


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt