Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. November 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Felavatták Csikar szobrát az Új Hidegkuti Stadionnál

Felavatták Csikar szobrát az Új Hidegkuti Stadionnál

Az MTK Budapest szombaton felavatta a klub egyik legismertebb labdarúgója és akadémiájának névadója, Sándor Károly bronzszobrát az Új Hidegkuti Nándor Stadionnál.

A 75-szörös válogatott csatárt a stadion bejárata előtt életnagyságban ábrázoló szobor a népszerű Csikar halálának első évfordulójára, 2015 szeptemberében készült el, és mostanáig Agárdon, a róla elnevezett akadémia épülete előtt állt. Amint az ünnepségen elhangzott, már akkor az volt a cél, hogy Boros Péter szobrászművész alkotása az MTK új stadionjának elkészülte után kerüljön a mostani végleges, méltó helyére.

Ez szombaton történt meg, néhány nappal az egyesület megalakulásának 128. évfordulója után.

Az MTK-Debrecen bajnoki mérkőzés előtt megtartott avatón Deutsch Tamás klubelnök beszédében hangsúlyozta, Sándor Károly nemcsak az MTK drukkereinek, hanem minden magyar szurkolónak a kedvenc labdarúgója és példaképe volt. Hozzátette: csak a legnagyobb sportolókra jellemző, hogy egy elemet, egy cselt, vagy egy mozdulatot neveznek el róluk.

"Sándor Károly ilyen volt, hiszen róla nevezték el a Csikar-szöget" - fogalmazott Deutsch, utalva arra, hogy Sándor annak idején több gólt lőtt az alapvonal közeléből, szinte lehetetlen szögből.

Akárcsak az MTK első embere, úgy Stern Péter, az egyesület baráti körének elnöke is kiemelte: Sándor Károly többször is kinyilatkozta, hogy mindent a futballnak és az MTK-nak köszönhet, s a klub nélkül senki sem lett volna belőle.

"Soha egyetlen MTK-játékostól sem érzékeltem a klubszeretet ilyen elképesztő megnyilvánulását, mint tőle" - jelentette ki az MTK Baráti Kör elnöke, aki szerint Csikar nemcsak labdarúgóként volt korszakos zseni, hanem a klub szimbóluma is lett.

Felavatták Csikar szobrát az Új Hidegkuti Stadionnál

Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia szakmai igazgatója szerint a szobor áthelyezésében van valami szimbolikus is, hiszen ezzel Sándor Károly visszakerült a régi játszótárs, Hidegkuti Nándor mellé. Hozzáfűzte: a szombati avatás volt az első lépés abban a folyamatban, hogy az MTK labdarúgó akadémiája 17 év után Agárdról Budapestre teszi át székhelyét.

Az MTK színeiben 379 mérkőzésen 182 gólt elért Sándor Károlyt lövés közben ábrázoló szobrot Deutsch Tamás, Stern Péter, Tamási Zsolt és az alkotó, Boros Péter leplezte le. Az ünnepségen megjelent a kék-fehér labdarúgócsapat 1964-es KEK-döntős csapatának három játékosa, Danszky József, Bödör László és Laczkó Mihály is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk