Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fellendülőben a multiplexek - csőd szélén az artmozik

Fellendülőben a multiplexek - csőd szélén az artmozik

Sok év csökkenés után tavaly újra nőtt a hazai mozik látogatottsága, ennek, valamint a drágább jegyeknek köszönhetően pedig az iparág is több bevételt könyvelhetett el.b

„A becslések szerint tavaly 9,9 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, összesen mintegy 13,2 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál” – mondta a Világgazdaságnak Feldmájer Sándor.

A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke emlékeztetett: 2012-ben csak 9,4 millió néző volt, ami 11,9 milliárd forintot eredményezett. 2011-ben a multiplex mozik látogatottsága visszaesett, míg az artmozik nézőszáma némileg emelkedett. Ennek ellenére 2012-ben a kevesebb néző is több bevételhez juttatta a mozikat, hiszen 2011-ben 9,5 millióan mentek moziba, összesen pedig mintegy 11,4 milliárd forintot fizettek a jegyekért. A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2006-ban például még 12 millió néző váltott jegyet.

Mivel a hazai mozitermek kétharmada a Cinema Cityhez tartozik, ezért a cég is rekordévet zárt tavaly Magyarországon. A hollandiai weboldalukon publikált adataik szerint 2013-ban 7,4 millió jegyet adtak el. Ebből mintegy 42 millió eurós bevétele származhatott a cégnek, hiszen 2012-ben 7 millió jegyet adtak el, amiből 41,5 millió eurós bevételt könyvelhetett el a cég. A hét közép-kelet európai országban jelen lévő moziüzemeltető második legerősebb piaca így továbbra is a magyar.

A budapesti artmozik azonban az utolsó órában vannak. Még tavaly december végén bezárt a Tabán Mozit, amely az első mozgóképszínház volt Budán. A tervek szerint a Budapest Film Zrt. üzemelteti majd a mozit, amely a szükséges felújítási munkák, valamint a szolgáltatási kör bővítése után tavasszal nyílhat meg újra. A kerületi önkormányzat pedig ötmillió forinttal támogathatja a mozi működtetését. Persze ennek ellenkezőjére is van példa. Alig másfél évvel azután, hogy digitalizálták és 3D-s vetítésekre is alkalmassá tették a hévízi mozit, már ötvenezer nézőt hozott és nyereséget termel az ország leglátogatottabb egytermes vetítőhelye.

A Magyar Nemzeti Filmalap idén még nem döntött filmgyártás támogatásáról, de forgatókönyvről már igen. Például megint pozitív elbírálásban részesült a MEGA FILM Kiadó Kft. által benyújtott Drakula lakópark című film, amit Kálomista Gábor producerként jegyez. Az ő nevéhez fűződik a Coming Out is, amely már legalább 130 ezer nézőnél tart, magyar alkotás esetében erre évek óta nem volt példa. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával 16 magyar filmet – 14 játékfilm és 2 dokumentumfilm – mutathatnak be 2014-ben a mozikban. Az idei költségvetési törvényben 5,1 milliárd forint szerepel a Filmalap működésére, valamint a támogatások finanszírozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk