Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felnőtt őssejtből növesztettek újra szaruhártyát

Felnőtt őssejtből növesztettek újra szaruhártyát

Bostoni kutatók sikeresen növesztettek újra emberi szaruhártyaszövetet, mégpedig felnőtt őssejtek felhasználásával. A módszerrel megvakult embereknek tudnák visszaadni látásukat. A mostani eredmény azért is kiemelkedő, mert első alkalommal használtak felnőtt emberi őssejtet egy szövet újjáépítésére - adta hírül a Fox News.

A kutatásban kulcsfontosságú szerepet játszott az úgynevezett limbális őssejt. A szaruhártya és a szem fehér részének határán elhelyezkedő limbus felelős ugyanis a szaruhártya szöveteinek fenntartásáért és újratermelődéséért. Regenerációs képességük miatt a tudósok régóta azt remélik, hogy kihasználva ezeknek az őssejteknek a megújuló és emberi szövetté alakulási képességüket, vissza tudják adni a látásukat azoknak, akik műtét vagy valamilyen sérülés következtében elvesztették azt.

Bár azt már eddig is tudták, hogy léteznek a limbális őssejtek, azok molekuláris markerei azonban eddig nem voltak ismertek. Eredetileg tíz évvel ezelőtt fedezték fel a döntő ABCB5 jelű molekulát, azonban arra csak nemrég lettek figyelmesek, hogy azok fontos elemei a szemben lévő limbális őssejteknek is, megvédi ugyanis azokat sejthaláltól.

További bizonyítás érdekében egereken végeztek a szakemberek kutatást úgy, hogy az állatokat két csoportra osztották: az egyik csapatnál az ABCB5 jelű gén működése hiányos volt, míg a másik részüknél teljes mértékben megfelelően működött. Az előbbinél a limbális őssejtek lassan elhaltak, így többé nem voltak képesek helyreállítani a szaruhártya sérüléseit. Ebből kiindulva úgy vélték, hogy az említett gén szaporítása, elkülönítése, majd beültetése helyrehozhatja a szaruhártya betegségeit.

Elhunyt emberek szaruhártya szöveteinek felhasználásával antitestek segítségével kivonták az őssejteket, majd beültették olyan egerekbe, akiknél a limbust korábban eltávolították. Ahogy azt várták, az egerek visszanyerték látásukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során