Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 27. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: InfoBékéscsaba.hu

Felsőfokú után középszintű képzések a BéKSZI-ben

Felsőfokú után középszintű képzések a BéKSZI-ben

A felsőfokú szakképzésben mindössze két év alatt gyakorlatorientált és piacképes tudást szerezhetnek a hallgatók.

A BéKSZI tagiskoláiban tavaly végzősöknek körülbelül a fele pár hónapon belül talált magának munkahelyet, azoknak a fiataloknak, akik tovább tanulnak, a kreditpontjait beszámítják, és így ismét időt nyernek, egy-két félévvel hamarabb végezhetnek.


Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő felsőfokú szakképesítések oktatása jelenleg még a főiskolákon, illetve a velük együttműködő szakképző intézményekben történik, de ezen a területen is változás várható. Az új köznevelési, valamint szakképzési törvény értelmében - a még érvényben lévő együttműködési megállapodások szerint - a 2012/13-as tanévben végez az utolsó évfolyam.

  • A BéKSZI először a Szolnoki Főiskolával működött együtt 2006-tól 2011-ig, a megállapodás értelmében a kétéves felsőfokú szakképzés keretében kereskedelmi szakmenedzsereket oktattunk – mondta Csapó Ágnes, a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskola kereskedelmi munkaközösségének vezetője. – Ebben a rendszerben 15 fiatal végzett tavaly májusban, most ezt a képzési formát a Szent István Egyetem békéscsabai karával valósítja meg a Keri, nyolc fiatal kereskedelmi szakmenedzser fejezi be tanulmányait az idén.
  • A törvényi változások értelmében felsőfokú szakképzést a jövőben már nem indíthatunk, ezért szeptembertől bővítettük az emelt- és középszintű képzéseink kínálatát – emelte ki Csapó Ágnes. - Érettségi után kétéves képzés keretében a kereskedő, külkereskedelmi üzletkötő, lakberendező, egyéves képzésben a kereskedelmi ügyintéző és másfélévesben a vállalkozási ügyintéző szakképesítéseket hirdettük meg. Sok fiatalnak segítség, hogy az első szakképesítés megszerzése ingyenes.
  • Villamosmérnök-asszisztenseket nyolc éve oktatnak a BéKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolájában, jelenleg az Óbudai Egyetem (korábban a Kandó Kálmán Villamos-ipari Műszaki Főiskola) által akkreditált, kihelyezett képzés keretében.
  • Az a tapasztalatunk, hogy aki a villamosmérnök-asszisztens szakképesítést megszerezte, majd tovább tanult, nem maradt ki a felsőoktatásból; vagyis ez a képzési forma nagyon jó alapot nyújt a fiatal szakembereknek – mondta Gajdács Tibor, a Trefort tagiskola igazgatója. – Általában a végzőseink fele dönt úgy, hogy tovább tanul, a másik fele pedig elég jól el tud helyezkedni megyén belül, de még könnyebben kívül, az ország iparilag fejlettebb vidékein.

A Trefortban 2012 szeptemberétől is szeretnék elindítani a villamosmérnök-asszisztensi képzést, méghozzá a Regionális Fejlesztési Képzési Bizottság által, a munkaerő-piaci igényhez hangolva 12-es létszámmal. A távolabbi jövő a szakképzés területén is a törvényi változások függvénye.

Logisztikai műszaki menedzserasszisztenseket a 2003/2004-es tanévtől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, 2008/2009-től a Szolnoki Főiskolával közösen képeztek Békéscsabán. A 2010/2011-es tanévtől a Szent István Egyetem Gazdasági Karával működik együtt a BéKSZI Trefort tagiskolája, a képzés helyszíne a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola.
Mint azt Suskó Jánostól, a BÉKSZI tanárától megtudtuk, a felsőfokú szakmai képzésben végző fiatalok általában 30 százaléka tanul tovább a logisztikai szakirányban vagy máshol, a 70 százalék keres munkát. Utóbbiak fele kap állást a megyében, vagy inkább Budapest közelében, ahol a nagy logisztikai központok találhatók, amelyek igénylik a szakembereket.

  • A logisztika igen szerteágazó, összetett szakmai terület – magyarázta Suskó János. – Oktatjuk a termelési és gyártási logisztikát, a szállítást, a raktározást, készletezést, az e-logisztikát, a marketinget. A szállítási logisztikán belül minden közlekedési alágazatot tárgyalunk, a belföldi és a nemzetközi szabályozást egyaránt. Az egyre terjedő e-logisztikához tartozik a különböző járműkövető rendszerek és járattervező programok elsajátítása, a marketingen belül fontosak például a minőségirányítás és –biztosítás szempontjai.
    A műszaki tárgyak közül a logisztikai műszaki menedzserasszisztensek többek között anyagismeretet, elektronikát, matematikát, mechanikát, műszaki ábrázolást tanulnak. Kiemelt szerepet kap az idegen nyelv, főleg az angol és a német ismerete.
  • 2012 szeptemberétől még oktathatunk logisztikai műszaki menedzser asszisztenseket, 2013 őszétől viszont már nem, mert az egyetemek hatásköre lesz a felsőfokú szakképzések indítása – utalt Suskó János a várható változásokra. Arra készülünk, hogy logisztikai ügyintéző képzést kínálunk a tanulóknak, ami középfokú szakmai végzettséget ad.

A tananyag tehát módosul, bizonyos műszaki tárgyak kiesnek, e-logisztikát például kisebb óraszámban oktatnak majd, de a tananyag 80 százaléka ugyanaz marad, ahogyan a legtöbb vizsgamodul is.

Niedzielsky Katalin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt