Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 03. 07:16, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

A kínai fővárosban hat hónapos akciót kezdtek a magánkézben lévő biztonsági cégek által üzemeltetett „feketebörtönök” felszámolására – írta a BBC brit műsorszolgáltató internetes oldalán pénteken.

A helyi kormányok arra használják a cégeket, hogy feltartóztassák azokat az embereket, akik a pekingi hatóságoknál keresnének orvoslatot különféle konfliktusaikra. A cégeket illegális fogva tartással, erőszakkal és föld alatti börtönök üzemeltetésével vádolják. A „feketebörtönökben” sok olyan embert tartanak fogva, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy a központi kormányzathoz fordultak volna panaszaikkal.

Csang Ping, a pekingi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettese szerint 300 ezer privát biztonsági őr dolgozik a városban, felük nem bejegyzett cégeknél. „A város biztonsági piacán teljes a káosz, egyes cégek törvényen kívül működnek” – tette hozzá. Évente több ezer kérelmező árasztja el a kínai fővárost, különösen az éves parlamenti ülésszak idején. Többeknek a helyi kormánnyal van problémájuk, amely biztonsági őröket küld rájuk, hogy feltartóztassák őket.

A Global Times című kínai napilap szerint a rendőrség augusztusban felfedezett egy „feketebörtönt”, amelyet öt tartomány pénzelt. Bár a hatóságok nem szívesen beszélnek az illegális fegyházakról, egy-egy extrém hír kapcsán szóba kerül létük. Ilyen volt az az eset, amikor összetévesztettek egy turistát egy kérelmezővel. A férfit elrabolták, megverték, és egy Honanba tartó teherautóba tuszkolták. Végül az út mentén találtak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése