Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fesztivál-nagyhatalom vagyunk – minden napra jut egy rendezvény

Fesztivál-nagyhatalom vagyunk – minden napra jut egy rendezvény

Magyarország Európában igazi fesztivál-nagyhatalomnak számít: évente közel hatezer eseménynek ad otthont. Emellett országunk büszkélkedhet a 2011-es év legjobb rendezvényével, a Sziget Fesztivállal – a Rádió Orient turisztikai műsorában Tornáry János és Kiss Ádám beszélt a helyszínválasztás és a szervezés rejtelmeiről. A turisztikai szakértők elmondták, miért is tartozunk a nemzetközi élvonalba.

Magyarország fesztivál-nagyhatalomnak számít. Országunk élvonalbeli szerepét igazolja, hogy 2011-ben a Sziget Fesztivál lett az év legjobb európai rendezvénye. A Rádió Orient turisztikai műsorában Tornáry János elmondta, az ország ma közel hatezer fesztivállal büszkélkedhet. „Több mint 300 nagyfesztiválunk és több ezek kisebb rendezvényünk van. Mondhatni, minden napra jut egy” – idézte az Index korábbi cikkének adatait a szakember. A turisztikai szakértő hozzátette, a környező országokhoz képest tízszer annyi nagyobb eseménnyel rendelkezünk.

A fesztiválszervezés legfontosabb eleme a jó ötlet. A szakmai végzettség és a rutin önmagában nem vezet sikerhez – emelte ki Tornáry. Kiss Ádám hozzátette, a minőségi fesztivált egy téma köré kell felépíteni. Ez lehet a könnyűzene, a gasztronómia, a kultúra vagy a hagyományőrzés. „Emellett a marketingben a szájhagyomány is fontos szerepet tölt be” – hangsúlyozta a turisztikai szakértő.

A sikeres fesztivál hozzávalóinak boncolgatásakor a helyszínválasztás megvitatása sem hanyagolható el. Tornáry elmondta, a gyönyörű környezet sok esetben eladja a fesztivált. A szakértő példaként a Budai Várban megrendezett Bor- és Pezsgőfesztivált hozta fel. Ellenpéldának a Sziget tekinthető: itt a neves fellépők teszik népszerűvé az eseményt – mondta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

Az évek során a fesztiválok közönsége és a szállásigények is átalakultak. Tornáry elmondta, a múltban kifejezetten a sátorra koncentrálódott a szálláshely. Manapság azonban komolyabb szállodákat is megtöltenek a fesztiválozók.

Tornáry János a fesztiválokat svédasztalhoz hasonlította. „A büféasztalon ott van az általam kedvelt étel, de emellett megtalálható számos egyéb különlegesség. A Szigeten például a könnyűzenei koncertek mellett a civil faluba is el lehet látogatni” – mondta a közigazgatási rádió vendége.

A fesztiválszervezés mögött van gazdasági haszon. Emellett az országimázs építéséhez is nagyban hozzájárul – emelte ki Kiss Ádám. Tornáry hozzátette, a szervezőn kívül az államnak és az adott településnek is megéri a fesztivál. „A Balaton Sound több mint 800 millió forintos GDP hozzájárulást és 340 milliós adóbevételt hozott” – hozta fel példaként a KPMG tanulmányának adatait, amelyet a Sziget Szervezőiroda számára készített a társaság. Hozzátette, a településnek és a fesztiválnak szimbiózisban, kompromisszumokkal kell együtt élni.

A fesztiválok nagy szerepet játszanak a turizmusban: a KSH adatai szerint a külföldiek 4,2 százaléka kifejezetten egy-egy ilyen esemény miatt érkezik az országba. Ennek ellenére a rendezvények többsége a belföldi látogatóknak szól. Az emberek sokszor szabadidejüket, szabadságukat is a fesztiválok köré szervezik. „A Sziget alatt kiürülnek a munkahelyek” – tette hozzá viccesen Tornáry.

Ugyan már a nyár közepén járunk, azonban a fesztiválszezonnak koránt sincs vége. A 20 éves múltra visszatekintő kapolcsi Művészetek Völgyét a Sziget, majd a Debreceni Virágkarnevál követi. Ezután először rendezik meg a Budai Várban a 80-as, 90-es évek zenekarait felvonultató Unique Fesztivált. A nyár zárásaként pedig a Szegedi Ifjúsági Napok következik a fesztiválok sorában – ismertette Kiss Ádám a programsorozatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.