Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Március 31. 07:20, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Florida egyelőre nem engedi kikötni a halottakat és betegeket is szállító üdülőhajót

Florida egyelőre nem engedi kikötni a halottakat és betegeket is szállító üdülőhajót

Egyelőre nem engedélyezik annak a holland üdülőhajónak a kikötését Floridában, amelyen halottak és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésben szenvedő betegek is vannak

- jelentette be Ron DeSantis, floridai kormányzó hétfőn este. A Zandaam nevű üdülőhajó a floridai Fort Lauderdale kikötőjében készült horgonyt vetni, de a helyi hatóságok némi habozása után Ron DeSantis kormányzó hétfőn este bejelentette: "nem engedhetjük meg, hogy partra szálljanak itt olyan emberek is, akik nem is floridaiak". A kormányzó azzal érvelt, hogy a külföldi turisták "kimerítenék azokat az értékes forrásokat, amelyekkel Florida az új típusú koronavírus járványa ellen küzd".

Az ódzkodás oka, hogy a holland üdülőhajón koronavírussal fertőzött betegek és a kórba belehalt áldozatok vannak. A hajó parancsnokának hivatalos jelentése szerint pénteken négy ember halt meg, és legalább ketten vannak, akik a Covid-19 kórral küzdenek, még többen a fertőzöttség tüneteit mutatják.

A hajó 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt a hajónak, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zandaam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este kellett volna kikötnie Fort Lauderdale-ben.

Hétközben a hajótársaság mentőhajót küldött: a Rotterdam nevű hajóra 400 utast menekítettek át. Az ott elvégzett vírustesztek mindenkinél negatív eredményt mutattak.

A Fort Lauderdale közelében várakozó hajó utasai között többségében amerikaiak és franciák vannak. Hétfő esti nyilatkozatában DeSantis kormányzó úgy fogalmazott: "szeretnénk, ha orvosok mennének fel a hajóra, s ezt a hajózási társaság szervezné meg". Kiemelte azt is, hogy mielőtt érdemleges döntést hozna az ügyben, alaposan meg kell vizsgálnia, hogy a floridaiak számára megvan-e a megfelelő számú kórházi ágy.

Az első sajtóinformációkkal ellentétben a Zandaamért küldött mentőhajó nem távozott az utasokkal, hanem végig mellette hajózott. Így lényegében két hajó várakozik Florida partjainál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése