Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2012. Február 02. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Fokozott készültség az utakon

Fokozott készültség az utakon

A középtávú időjárás előrejelzések az elkövetkező napokra az átlagostól eltérő, tartós, nagymértékű lehülést és nagy mennyiségű havat jeleznek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága, a megye 1465 kilométeres közúthálózatának üzemeltetője az időjárási körülmények várhatóan rosszabbra fordulása miatt felkészült a fokozatváltásra.
Az idei tél eddig kegyes volt a közlekedőkhöz és a közútkezelőhöz is egyaránt, ám az előrejelzések szerint február elejétől várhatóan most először kell majd a közútkezelőnek a téli beavatkozásokat országosan egyszerre végrehajtania. A már tavaly november közepe óta téli üzemmódban működő társaság a napokban újra ellenőrzi járműparkját, áttekinti a teendőket és munkatársait is felkészíti a várható rendkívüli feladatok lehető leghatékonyabban történő ellátására.
Szükség esetén országosan is elrendeli a négyes skálán a harmadik készültségi fokozatot, hogy még hatékonyabban végezhesse feladatát, vagyis az utak minél hamarabbi járhatóvá tételét!


A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül a megyében 26 db úgynevezett eszközhordozó áll rendelkezésre, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 7 db, hóakadály megszüntetésre alkalmas rakodógépet, 4 db földmunkagépet, 7 db traktort kétszárnyú hóekével, és szükség esetén 6 db hómarót tud hadrendbe állítani a cég, valamint 1 db célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor további szerződéses vállalkozókat is be tud vonni az elhárítási munkálatokba, ez adott esetben megyei szinten mintegy 5-6 plusz célgépet jelent.


A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága előzetesen a síkosság megszüntetésére 5200 tonna sót tárolt be, amelyből mintegy 3500 tonna még rendelkezésre áll. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok, - elsősorban a főutak legveszélyeztetettebb szakaszai - mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy megyei üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, ami az alapnál, eggyel magasabb készültséget jelent (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. -8 ºC alatt a só nem olvaszt, ekkor csak zúzalékkal tudjuk érdesíteni a pályát a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat!


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve szükség esetén is csak kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform osztályától, és a www.kozut.hu oldalon lehet információkat szerezni.


További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Békés Megyei Igazgatóság
E-mail: ugyelet@bekes.kozut.hu
Tel.: +36-66/819-37

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 12:39, csütörtök | Külföld

Már több mint százezer halottja van a járványnak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban szerdán éjjel már meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

2020. Május 28. 11:38, csütörtök | Külföld

A rossz idő miatt mégsem indultak amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.

2020. Május 28. 10:46, csütörtök | Kék hírek

Elfogták az angyalföldi emberölés elkövetőjét

Elfogták az angyalföldi emberölés elkövetőjét, egy 36 éves nőt - közölte a rendőrség csütörtök reggel a honlapján.

2020. Május 28. 09:32, csütörtök | Külföld

A világban mintegy 5,7 millióan fertőződtek meg

A világban 5 millió 693 ezer 66-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 355 653, a gyógyultaké pedig 2 millió 350 ezer 88-ra emelkedett a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.