Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fordulat a mobilpiacon, élen az okosok

Fordulat a mobilpiacon, élen az okosok

Tavaly több mint 40 százalékkal nőtt az okostelefonok forgalma a Gartner adatai alapján, első alkalommal fordult elő, hogy többet adtak el az ilyen típusú készülékekből, mint hagyományos mobilból. A gyártók rangsorát a Samsung vezeti az Apple-t megelőzve, a Lenovo azonban duplázta értékesítését, a Motorola megszerzésével pedig új lehetőségek nyílnak meg a cég előtt - cikkezik a Világgazdaság.

A múlt évben közel 968 millió okostelefont adtak el világszerte, ez 42,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a Gartner elemzéséből. A piackutató cég adatai szerint 2013-ban fordult elő első alkalommal, hogy több okosmobilt értékesítettek, mint hagyományos készüléket, az előbbi kategória adta a teljes forgalom 53,6 százalékát.

Az utolsó negyedévben ugyan lassabban nőtt az okostelefon piac – 36 százalékos volt csak a bővülés mértéke az egy évvel korábbihoz képest –, a hagyományos eszközök forgalma azonban nagy mértékben esett, így részesedésük az október-decemberi időszakban már csak 42,4 százalékos volt. Tavaly összesen 1,8 milliárd mobiltelefont adtak el a világon a Gartner adatai szerint, ez 3,5 százalékkal volt több, mint 2012-ben.

Az okosmobilok iránti kereslet Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az Ázsia/Óceánia térségben, illetve Kelet-Európában nőtt a leggyorsabban, ezekben a régiókban az év utolsó három hónapjában 50 százalék fölötti volt a bővülés éves összevetésben. Érdemes megemlíteni Indiát, ahol a jelek szerint 2013 utolsó három hónapjában indult be igazán az okostelefonok piaca, hiszen több mint két és félszer annyit adtak el belőlük, mint 2012 hasonló időszakában. A gyártók számára az is fontos tény, hogy Kínában is nagyon népszerűek ezek a készülékek, a távol-keleti országban 86,3 százalékkal bővült a forgalmuk tavaly az előző évhez képest.

Az okostelefon szegmensben a gyártók rangsorát tavaly a Samsung vezette, megelőzve az Apple-t és az LG-t. A dél-koreai cég közel 300 millió ilyen készüléket adott el a múlt évben, ez egyébként majdnem ötven százalékkal több mint 2012-ben. A társaság részesedése 31 százalékos volt, ez mindössze 0,7 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. Figyelmeztető jel a cég számára, hogy a negyedik negyedévben már csökkent a részesedése. Ez a Gartner elemzése szerint főként az olcsóbb árkategóriájú készülékek területén komoly sikereket elérő kisebb gyártóknak volt köszönhető, mint például a Huawei vagy a Lenovo.

Az utóbbi cég egyébként több mint kétszer annyi okosmobilt adott el tavaly, mint 2012-ben és az egész évet vizsgálva már az ötödik legnagyobb gyártó volt. A kínai társaság ráadásul intenzív terjeszkedésbe kezdett, néhány hete jelentették be, hogy 2,91 milliárd dollárért megveszi a Google-től a Motorola Mobility-t. A nyugat-európai és észak-amerikai piacokon jól ismert márka megszerzése jelentős segítséget nyújthat a cégnek az ezeken a területeken való megjelenéshez. A vállalat célja, hogy az idén már a harmadik számú gyártó legyen a okosmobilok piacán. A Lenovo okostelefonjait egyébként várhatóan nyáron kezdik majd forgalmazni Magyarországon.

A mobilpiac idei alakulását nagy mértékben befolyásolhatja, hogyan sikerül a Microsoftnak kihasználnia a Nokia megszerzését. Könnyen előfordulhat az is, hogy az Apple megállítja majd részesedése zuhanását, hiszen a China Telecommal megkötött egyezség révén a legnagyobb kínai mobilcég több mint hétszázmillió ügyfele előtt is megnyílt a lehetőség az almás logójú készülékek beszerzésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.