Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 14. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Tájékoztató a Békéscsaba belváros rekonstrukciója és kapcsolódó fejlesztések miatt augusztus 13 és augusztus 20. között várható forgalomkorlátozásokról és forgalmi-rend változásokról.

A harmincharmadik héten a belváros rekonstrukció miatt a következő helyeken kell jobban figyelnünk:

  • Az Andrássy út a Szent István tér – Irányi utca közötti szakasza a kerékpáros forgalom elől lezárva, gyalogos forgalom a kijelölt útvonalakon folyamatosan fenntartott. Az Andrássy úton közműépítés, a szökőkutak vízgépészeti aknáinak építése folytatódik. Az Irányi utcától a Mednyánszky utcáig terjedő szakasz gyalogos-kerékpáros övezetként lesz kijelölve. A Mednyászky és a Jókai utcák közötti szakaszon kerékpársáv kijelölésére kerül sor, emiatt ezen a részen változik a parkolási rend is. A forgalmi változások várhatóan a hét végén lépnek életbe.
  • Az Irányi utcától a Mednyánszky utcáig terjedő szakasz gyalogos-kerékpáros övezetként lesz kijelölve. A Mednyászky és a Jókai utcák közötti szakaszon kerékpársáv kijelölésére kerül sor, emiatt ezen a részen változik a parkolási rend is. A forgalmi változások várhatóan a hét végén lépnek életbe.
  • A Széchenyi utcában a munkaterület átadása 2012. július 24-én megtörtént. A 32. héttől lezárásra került a két belső forgalmi sáv és megkezdődött a csatorna építése az Élővíz csatornától a Kossuth tér felé haladva. A munkavégzés idején – a munkagépek mozgása miatt – további időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.
  • Derkovits sor, Árpád sor, József Attila utca. Szerződéskötésre és munkaterület átadásra augusztus 6-án került sor. A munkaterület átadástól a sikeres műszaki átadásig és forgalomba helyezésig a parkolás megszűnik és félpályás forgalomkorlátozás mellet megkezdődnek az útkorszerűsítések. A következő héten közműépítés és az útszegély átépítése kezdődik meg az Árpád soron és Derkovits soron.
  • Kerékpárút építés. Bánszki utca, Árpád sor, Gyulai út, Dobozi út. Részleges forgalomkorlátozás mellett a kerékpárút átvezetés munkálatai folynak a Gyulai úton a kórház előtti gyalogátkelőhely környezetében. Aszfaltozásra kerül sor a Gyulai úti szakaszon. A Dobozi úton megkezdődnek kerékpárút építés előkészítő munkái.
  • Irányi utcában a járműforgalom egy forgalmi sávra szűkült, továbbra is egyirányú a Luther utca felől. Az Irányi utcában – esetenként teljes szakaszos útelzárás mellet – folytatódik a közműépítés, valamint egyre kiterjedtebb felületen az út,- járdaburkolatok bontása, építése. A kábelfektetési munkák a Luther utcai csomópontban folytatódnak, és tovább épül a Luther utcához csatlakozva a csapadékvíz csatorna, amely egyéb közműkiváltásokkal is jár. A parkolóház műszaki átadása megkezdődött, a kivitelezés a hiányosságok megszüntetésével a következő hetekben lezárul. Használatba vételére szeptemberben kerülhet sor.
  • Luther utcában egy forgalmi sáv és mindkét oldali kerékpárút lezárása mellett a közműépítések folytatódnak. Útszegély és járda építése a közműkiváltások elkészülte után folytatódik az északi oldalon. Tovább épül a csapadékvíz csatorna a Kossuth tér irányába haladva. A gyalogosforgalom az utca egyik oldalán biztosított lesz, a jármű forgalom mindkét irányban egy-egy forgalmi sávra szűkül. A csapadékvíz csatorna építése miatt a Luther utcából nem lehet jobbra a Kossuth térre kanyarodni.
  • A Luther utca projekttel érintett szakaszán megszűnik a kétoldali egyirányú kerékpárút, alternatív kerékpáros útvonalként a Csaba utca – Justh Gyula utca – Szent István tér szolgál.
  • Szent István térnek a városháza felőli oldalán vízvezeték építés miatt szakaszos járda, kerékpárút lezárásokra és a zöldterület igénybevételére kerül sor. A hét végére a munkagödrök visszatöltésre kerülnek és a burkolatok ideiglenesen helyre lesznek állítva.
  • A Szabadság téren a zeneiskola bejáratától a József Attila utcába befordulva az „Attila Ház”-ig kábelfektetés elkészült, a járdák ideiglenesen helyre lesznek állítva.
  • Kerékpárút létesítése a Szent István tér és Jókai utcák között a Justh Gyula utca – Csaba utca útvonalon:
  • A Csaba utcának az Irányi utca és Mednyánszky utca közötti szakaszán új forgalmi rend került bevezetésre az elmúlt hét végén. Megváltozott a Csaba utca forgalmi rendje; a Kinizsi utcától a Csaba köz felé egyirányú lett és az útburkolat déli oldalán kétirányú kerékpársáv került kijelölésre. A Kinizsi utcában közlekedő járművek elsőbbséget kell, hogy adjanak a Csaba utcánál a keresztező kerékpáros forgalomnak!
  • A Kinizsi és Mednyászky utcák között elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút került kijelölésre.
  • A Mednyászky és Knezich Károly utcák között egyesített gyalog- és kerékpárút építésével folytatódik a Csaba utcai kerékpáros útvonal kialakítása, amely a hónap végéig kell, hogy elkészüljön.
  • Módosult (2012. augusztus 3-án) a Justh Gyula utca Szent István tér és Hunyadi tér közötti szakaszának a forgalmi rendje úgy, hogy e szakaszt a kerékpárosok mindkét irányban szabályozottan használhatják. A módosítás érinti a Hunyadi tér – Justh Gyula utcai csomópont forgalmi rendjét, ahol szintén a Justh Gyula utcában haladó kerékpárosoknak van elsőbbségük.
  • A fentiek szerint augusztus végére kiépülő „kerékpáros tengely” biztosítja, hogy a kerékpárosok a Szent István tér és a Jókai utca között végig elsőbbséget élvezve közlekedhessenek (pótolva ezzel a Luther utcai megszűnő kétoldali egyirányú kerékpárutat).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt