Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Augusztus 22. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Tájékoztató a Békéscsaba belváros rekonstrukciója és kapcsolódó fejlesztések miatt augusztus 21. és augusztus 26. között várható forgalomkorlátozásokról és forgalmi-rend változásokról.

I. A belváros rekonstrukció I. ütem:

  • Az Andrássy útnak a Szent István tér – Irányi utcák közötti szakasza a járműforgalom elől lezárva, gyalogos forgalom a kijelölt útvonalakon folyamatosan fenntartott. Az Andrássy úton a közműépítések és a vízgépészeti aknák építése folytatódik.
  • Irányi utcában a járműforgalom egy forgalmi sávra szűkült, továbbra is egyirányú a Luther utca felől. Az Irányi utcában – gyakori teljes szakaszos útelzárás mellet – folytatódik a közműépítés, valamint egyre kiterjedtebb felületen az út,- járdaburkolatok bontása, építése. A kábelfektetési munkák a Luther utcai csomópontban folytatódnak, és tovább épül a Luther utcához csatlakozva a csapadékvíz csatorna, amely egyéb közműkiváltásokkal is jár. A parkolóház műszaki átadása megkezdődött, a kivitelezés a hiányosságok megszüntetésével a következő hetekben lezárul. Használatba vételére szeptemberben kerülhet sor.
  • Luther utcában egy forgalmi sáv és mindkét oldali kerékpárút lezárása mellett a közműépítések folytatódnak. Útszegély és járda építése a közműkiváltások elkészülte után megkezdődik. Tovább épül a csapadékvíz csatorna a Kossuth tér irányába haladva. A gyalogosforgalom az utca egyik oldalán biztosított lesz, a jármű forgalom mindkét irányban egy-egy forgalmi sávra szűkül. A csapadékvíz csatorna építése miatt a Luther utcából nem lehet jobbra a Kossuth térre kanyarodni.
  • A Luther utca projekttel érintett szakaszán megszűntetésre került a kétoldali egyirányú kerékpárút, alternatív kerékpáros útvonalként a Csaba utca – Justh Gyula utca – Szent István tér szolgál.
  • Szent István térnek a Városháza felőli oldalán vízvezeték építés miatt szakaszos járda, kerékpárút lezárásokra és a zöldterület igénybevételére kerül sor. A hét végére a munkagödrök visszatöltésre kerülnek és a burkolatok ideiglenesen helyre lesznek állítva.
  • A tér FIUME Szálló felőli oldalán a Luther utcától indulva megkezdődik egy nagy átmérőjű (300 mm) vízvezeték átépítése. Emiatt a zöldterület igénybevételén kívül a kerékpárút, majd a taxiállomás és a parkoló is szakaszosan lezárásra kerül. A korlátozásokról az érintettek a Vállalkozó értesíteni fogja.
  • A Szabadság téren a zeneiskola bejáratától a József Attila utcába befordulva az „Attila Ház”-ig kábelfektetés elkészült. A járdák ideiglenesen helyre lettek állítva, kivéve a faliszekrényekhez csatlakozó pontokon, ahol a helyreállításra a faliszekrények cseréje és a kábelbekötések elkészülte után kerül sor.

II. A belváros rekonstrukcióhoz kapcsolódó fejlesztések:

1. Kerékpárút létesítése a Szent István tér és Jókai utcák között a Justh Gyula utca – Csaba utca útvonalon:
Megváltozott a Csaba utca forgalmi rendje; a Kinizsi utcától a Csaba köz felé egyirányú lett és az útburkolat déli oldalán kétirányú kerékpársáv került kijelölésre. A Kinizsi utcában közlekedő járművek elsőbbséget kell, hogy adjanak a Csaba utcánál a keresztező kerékpáros forgalomnak!
A Kinizsi és Mednyászky utcák között elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút került kijelölésre.
A Mednyászky és Knezich Károly utca között az egyesített gyalog- és kerékpárút megépült.
Elkészült a Knezich Károly és a Gyóni Géza utca között meglévő egyesített gyalog- és kerékpárút átvezetésének a korrekciója is a Gyóni Géza utcánál.
A Csaba utcának az Irányi és Mednyánszky utca közötti szakaszán 2012. augusztus 11-től, a Mednyánszky és Gyóni Géza utca közötti szakasz várhatóan e hét végétől új forgalmi rend kerül bevezetésre.
Módosításra került (2012. augusztus 3-ától) a Justh Gyula utca Szent István tér és Hunyadi tér közötti szakaszának a forgalmi rendje úgy, hogy e szakaszt a kerékpárosok mindkét irányban szabályozottan használhatják. A módosítás érinti a Hunyadi tér – Justh Gyula utcai csomópont forgalmi rendjét, ahol szintén a Justh Gyula utcában haladó kerékpárosoknak van elsőbbségük.
A fentiek szerint kiépült „kerékpáros tengely” biztosítja, hogy a kerékpárosok a Szent István tér és a Jókai utca között végig elsőbbséget élvezve közlekedhessenek (pótolva ezzel a Luther utcai megszűnő kétoldali egyirányú kerékpárutat).


2. Az Andrássy út kerékpáros forgalmának szabályozása az Irányi utca és Jókai utca közötti szakaszán:
Az Andrássy útnak az Irányi és Jókai utca közötti szakaszán új forgalmi rend került bevezetésre augusztus 18-tól. A kerékpárral ezen a szakaszon szabályosan közlekedők végig elsőbbséget élveznek.
Az Irányi utcától a Mednyánszky utcáig terjedő szakasz gyalogos-kerékpáros övezetként lett kijelölve.
,,Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)'' (26/j. ábra); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok – a gyalogosok veszélyeztetése nélkül – legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek. …”
A Mednyászky és a Jókai utcák közötti szakaszon kerékpársáv kijelölésére került sor, emiatt ezen a részen megváltozott a parkolási rend is. A Mednyánszky és Gyóni Géza utca közötti szakaszon párhuzamos parkolók kerültek felfestésre.


3. Csapadékvíz csatorna építése a Széchenyi utcában:
A Széchenyi utcának a Kossuth tér felé haladó belső forgalmi sávjában az új csapadékvíz csatorna építése tovább folytatódik. A csatorna építése az Élővíz csatornától a Kossuth tér felé halad. Az építési munkák végzésének ideje alatt a Gyula felé vezető belső forgalmi sávot is munkagépek foglalják el. A munkavégzés idején – a munkagépek mozgása miatt – további időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.


4. Útfelújítás a Derkovits soron és az Árpád soron, a József Attila utca átépítése:
Szerződéskötésre és munkaterület átadásra augusztus 6-án került sor. A munkaterület átadástól a sikeres műszaki átadásig és forgalomba helyezésig a parkolás megszűnik és félpályás forgalomkorlátozás mellet megkezdődnek az útkorszerűsítések. A következő héten folytatódik a közműépítés és az útszegély átépítése kezdődik meg az Árpád soron és Derkovits soron.


5. Agóra:
Az épületcsoporton a befejező munkák vannak folyamatban, emellett megkezdődnek az épület körüli burkolat építések és az Élővíz csatorna felőli terasz építése is.
Az építés ideje alatt lezárásra került az Aradi vértanúk ligete és a Derkovits sor építési terület előtti szakasza. Az építkezés befejezése után ezen a szakaszon a gyalogos átközlekedés ismét biztosított lesz. A Széchenyi utcában az épület előtti szakaszon a gyalogosforgalom anyagszállítás és munkagépek mozgása miatt időszakosan elterelésre kerülhet.


6. Kerékpárút építés a Bánszki utca – Árpád sor – Gyulai út – Dobozi út nyomvonalon:
Részleges forgalomkorlátozás mellett a kerékpárút átvezetés munkálatai folynak a Gyulai úton a kórház előtti gyalogátkelőhely környezetében. Aszfaltozásra kerül sor a Gyulai úti szakaszon. A Dobozi úton megkezdődnek kerékpárút építés előkészítő munkái.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára