Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Szeptember 18. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Forgalomkorlátozások a belvárosban

Tájékoztató a Békéscsaba belváros rekonstrukciója és a kapcsolódó fejlesztések miatti szeptember 17-e és szeptember 23-a között várható forgalomkorlátozásokról és forgalmi-rend változásokról.

I. A belváros rekonstrukció I. ütem:

Az Andrássy útnak a Szent István tér – Irányi utcák közötti szakasza a járműforgalom elől lezárva, gyalogos forgalom a kijelölt útvonalakon folyamatosan fenntartott. Az Andrássy úton a közműépítések (közvilágítási kábelek fektetése), a vízgépészeti aknák és a burkolatalapok építése folytatódik.
Irányi utcában a járműforgalom egy forgalmi sávra szűkült, továbbra is egyirányú a Luther utca felől. Az Irányi utcában folytatódik az út, parkoló és járdaburkolatok építése. A hét végéig várhatóan a járdaburkolatok elkészülnek. A járdaburkolatok elkészülte után, az útburkolat építésére kerül sor. A Justh Gyula utca – Csaba utcai kiemelt szintű kereszteződésben a burkolat átépítésének idején e szakaszt a járműforgalom elől lezárják. Emiatt az Irányi utca ideiglenes forgalmi rendje néhány napra megváltozik; feloldásra kerül az egyirányúsírás és az Andrássy út, valamint a Luther utca felől is zsákutcaként történhet a be- és kiközlekedés.

A Parkolóház használatbavételi eljárása van folyamatban, amelynek lezárására szeptember végéig sor kerülhet.

A Luther utcai csomópontban befejeződnek a közműépítések és tovább épülnek a járda, valamint útburkolatok.

A Luther utcában a gyalogos és a járműforgalom korlátozása, terelése mellet a közműépítések befejeződnek és folytatódik a szegélyek és burkolatalapok építése. A kistemplom felőli útszegély és járdaalap elkészült, megkezdőik a járdaburkolat lerakása. A Hunyadi tér felőli oldalon tovább folytatódik a járda átépítése, a hírközlési alépítmény lefektetése, az új útszegély építése és az útszélesítés. Emiatt a gyalogos forgalom a kistemplom felőli oldalra van terelve, a Kossuth tér felé vezető forgalmi sávot időszakosan munkagépek foglalják el.

A Luther utcából továbbra sem lehet jobbra, a Kossuth térre kanyarodni vízvezeték építése miatt.

A Luther utca projekttel érintett szakaszán megszűntetésre került a kétoldali egyirányú kerékpárút, alternatív kerékpáros útvonalként a Szent István tér – Justh Gyula utca – Csaba utca útvonalon kialakított új kerékpárforgalmi létesítmény szolgál.

Szent István téren a forgalom fenntartása, de kisebb korlátozása mellet a közműépítések folytatódnak.
A tér FIUME Szálló felőli oldalán a Luther utcától indulva tovább folytatódik egy nagy átmérőjű (300 mm) vízvezeték átépítése, továbbá megkezdődik az elektromos kábelek fektetése. Emiatt a zöldterület igénybevételén kívül a járda, a kerékpárút, majd a taxiállomás és a parkoló is szakaszosan lezárásra kerül. A korlátozásokról az érintettek a vállalkozó értesíteni fogja.

Szent István tér 7. és 8. sz. épületek homlokzat felújítása megkezdődött. Emiatt a felújítással érintett épületek környezetében a gyalogos forgalomelterelésre került.

II. A belváros rekonstrukcióhoz kapcsolódó fejlesztések:

1. Kerékpárút létesítése a Szent István tér és Jókai utcák között a Justh Gyula utca – Csaba utca útvonalon:

Megváltozott a Csaba utca forgalmi rendje; a Kinizsi utcától a Csaba köz felé egyirányú lett és az útburkolat déli oldalán kétirányú kerékpársáv került kijelölésre. A Kinizsi utcában közlekedő járművek elsőbbséget kell, hogy adjanak a Csaba utcánál a keresztező kerékpáros forgalomnak!
A Kinizsi és Mednyászky utcák között elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút került kijelölésre.
A Mednyászky és Knezich Károly utca között az egyesített gyalog- és kerékpárút megépült.
Elkészült a Knezich Károly és a Gyóni Géza utca között meglévő egyesített gyalog- és kerékpárút átvezetésének a korrekciója is a Gyóni Géza utcánál.

Új forgalmi rend került bevezetésre, amely szerint a Justh Gyula utca –Csaba utca útvonalon kialakított „kerékpáros tengely” biztosítja, hogy a kerékpárosok a Szent István tér és a Jókai utca között végig elsőbbséget élvezve közlekedhessenek (pótolva ezzel a Luther utcai megszűnő kétoldali egyirányú kerékpárutat).

A kerékpárforgalmi létesítmények műszaki átadása megtörtént, de a forgalombahelyezési eljárás még nem zárult le.

2. Az Andrássy út kerékpáros forgalmának szabályozása az Irányi utca és Jókai utca közötti szakaszán:

Az Andrássy útnak az Irányi – Munkácsy és Jókai utca közötti szakaszán új forgalmi rend került bevezetésre. A kerékpárral ezen a szakaszon szabályosan közlekedők végig elsőbbséget élveznek.
Az Irányi – Munkácsy utcától a Mednyánszky utcáig terjedő szakasz gyalogos-kerékpáros övezetként lett kijelölve.

,,Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)'' (26/j. ábra); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok – a gyalogosok veszélyeztetése nélkül – legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek. …”
A Mednyászky és a Jókai utcák közötti szakaszon kerékpársáv kijelölésére került sor, emiatt ezen a részen megváltozott a parkolási rend is. A Mednyánszky és Gyóni Géza utca közötti szakaszon párhuzamos parkolók kerültek felfestésre.

A fenti két kerékpárforgalmi létesítmény műszaki átadása megtörtént.

3. Csapadékvíz csatorna építése a Széchenyi utcában:

A Széchenyi utcának a Kossuth tér felé haladó belső forgalmi sávjában az új csapadékvíz csatorna építése tovább folytatódik. A csatorna építése az Élővíz csatornától a Kossuth tér felé halad. A hét elején módosul az ideiglenes forgalmi rend a Kossuth térnél. Gyula irányából csak a külső forgalmi sáv marad szabadon, így ebből lehet jobbra és balra is kanyarodni. Ez torlódást okoz a Széchenyi utcában, emiatt kérjük a járművezetők türelmét. Az építési munkák végzésének ideje alatt a Gyula felé vezető belső forgalmi sávot is munkagépek foglalják el. A munkavégzés idején – a munkagépek mozgása miatt – további időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

4. Útfelújítás a Derkovits soron és az Árpád soron, a József Attila utca átépítése:

A munkaterület átadástól a sikeres műszaki átadásig és forgalomba helyezésig (várhatóan szeptember végéig) a parkolás megszűnik, várakozási tilalom és félpályás forgalomkorlátozás mellet folynak az útkorszerűsítések. A következő héten folytatódnak az útpálya megerősítések és megkezdődik az aszfaltozás. Az aszfaltozás idején teljes időszakos útlezárásokra kerül sor.

Az Árpád soron is befejeződik az útszegély építése a csatornaépítés és a pályaszerkezet lokális megerősítése. Várható, hogy a hét végén a József Attila utca és a Deák utca torkolatánál teljes útlezárás mellet fog épülni a kiemelt térkő útburkolat. Emiatt a forgalmi rend megváltozik, zsákutcává válnak a csatlakozó útszakaszok.

A József Attila utcában a volt megyeháza felőli oldalon 3,5 méter széles burkolat építése történik a gyalogos és kerékpáros forgalom céljára. Ennek elkészülte után épül át az útburkolat és a zeneiskola felőli gyalogjárda. Folytatódik továbbá az utcában található távközlési aknák megerősítése és fedlap cseréje. Ezek környezetében az út ideiglenesen 3 méterre szűkül.

5. AGORA

Az épületcsoporton a befejező munkák vannak folyamatban, emellett tovább folytatódnak az épület körüli burkolat építések és az Élővíz csatorna felőli terasz építése is.

Az építés ideje alatt lezárásra került az Aradi vértanúk ligete és a Derkovits sor építési terület előtti szakasza. Az építkezés befejezése után ezen a szakaszon a gyalogos átközlekedés ismét biztosított lesz.

A Széchenyi utcában az AGORA előtti burkolatépítéssel érintett járdaszakaszon a gyalogosok a kijelölt helyen közlekedhetnek.

A Széchenyi utcában az AGORA előtti burkolatépítéssel érintett járdaszakaszon a gyalogosok a kijelölt helyen közlekedhetnek.

6. Kerékpárút építés a Bánszki utca – Árpád sor – Gyulai út – Dobozi út nyomvonalon:
Az Árpád sor és a Derkovits sor útcsatlakozásánál az útszegély elkészülte után kiépítik a kerékpárút még hiányzó csatlakozó szakaszait. A Bánszki utcai és Árpád sori szakasz október hónaptól lesz használható. A Gyulai út páratlan oldalán várhatóan október hónapban kezdődik a hiányzó szakasz megépítése és novemberben készül el. A Dobozi úton a kerékpárút építés előkészítő munkái folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.